Как кораб може да се опази от пиратски набези

Йеменски бунтовници хуси са пленили танкер в Червено море. На борда има 25-членен екипаж от граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Корабът е израелски, но на борда няма израелци. 

На борда на „Galaxy Leader” има над 50 души. Бунтовниците също пуснаха изявление. Tехен говорител каза, че „с моряците се отнасят според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците в Йемен са съюзници на Иран.

"Всички заложници, взети в Газа, могат да бъдат разменна монета за похитените моряци. Под ръководството на Иран терористичните групировки биват свързвани помежду си. Българското правителство задейства дипломатическите си връзки, но по-важна е ролята на японската фирма оператор, която е наела кораба. Тя отговаря за курса и плаща за товара". Това каза капитан първи ранг о.з. Васил Данов за Интервюто на NOVA.

По думите му при превземането капитанът не би могъл да маневрира така, че да се предпази от хеликоптера. 

"На кораба не е имало охрана, тоест - не е имало как да се предпазят от нападение и да окажат съпротива. С подръчни средства, ако са опитали да противодействат, е могло да има жертви. Би трябвало екипажът да е бил обучаван какво да прави при среща с пирати. Израелското разузнаване следва да предвиди вариант за пиратски набези. Търговски и граждански кораби могат да наемат охрана. 

Най-разумно би било това да са 5-7 души, командоси, от специалните сили. Въоръжават се с автоматично оръжие, гранатомети, преносими зенитно-ракетни комплекси, за да могат да свалят вертолет. Възможно е да бъдат възстановени и конвоите с бойни кораби", коментира той.