Заради топлото море: Рибата излиза нощем

Екстремно горещото време, което предизвика опустошителни пожари в страната, застрашава и живота на морските обитатели в Черно море. Учени сигнализират, че средната температурата на водата се е покачила с градус и вече достига стойности, характерни за тропиците. 

Как се отразява топлата вода и на риболова край Варна?

Рибари разказват, че през последните седмици заради жегата рибата бяга навътре в морето към по-дълбоките и хладни води.

"Някъде към 40-42 метър в Черно море има едно постоянно течение, което е 9 градуса и основните пасажи в това време на годината се държат там. Виждате какви са температурите през деня. В 8 часа стигат 30 градуса и просто е неприятно дори да си в морето", казва Костадин Паунов – рибар.

Затова рибарите не излизат в морето сутрин, както обикновено, а чак през нощта. Тогава мрежите се пълнят дори край брега.

"Практикуваме един риболов на лампа, който е много атрактивен. Имаме прилични улови по 4, по 5, по 10 килограма, в зависимост къде и кога, всеки ден си е различен", добави Костадин Паунов пред БНТ.

Най-често в мрежите се хващат попчета и сафрид, но заради затоплянето на морската вода се срещат и екзотични риби.

"Особено морската врана, минокопа, азмарида, сепарида. Те са характерни за средиземноморския район".

Учените казват, че високите температури имат сериозни последици върху екосистемите в Черно море.

"Първо се размножават по-рано, тъй като биологичния им часовник подсказва поради изместване на климатичните периоди, сезони. Миграциите им се променят и заради това много от рибарите могат да кажат, че рибата е намаляла и не се хваща така както преди", каза Виолин Райков.

По-топлата вода може да доведе и до намаляване на кислорода, заради интензивния цъфтеж на водорасли.

"Прави един килим на повърхността на морето и по този начин се възпрепятства проникването на светлина в дълбочина. Изпитват и така наречения оксидативен стрес, тъй като кислородът също намалява", каза Виолин Райков.

Прекомерното затопляне на морската вода е и причина нови морски обитатели да навлязат в Черно море. Сред пришълците са някои видове попчета, корейската скална риба, ципурата и морската врана. Екзотично ракообразно е синият рак, който, според учените, е инвазивен вид за нашето Черноморие.