„Златният Орфей” все пак се състоя

Петя Буюклиева и Панайот Панайотов пяха за Дариана Генова в дома на Евгени Минчев

„Златният Орфей е мъртъв! Да живее „Златният Орфей!”. Конкурсът, събирал по 72 млн. зрители в цяла Европа само с едно свое издание, не може да бъде затрит. През 2015 г. обаче той възприе нова, чисто бутикова форма. За 50-годишнината на музикалния фестивал Евгени Минчев отвори дома си за Дариана – съпругата на създателя на „Златния Орфей” Генко Генов и сегашен директор на естрадната надпревара и за прочути гости.

Общирният салон на светския пиар бе превърнат в светилище на конкурса, на който са пяли Хулио Иглесиас, Жилбер Беко, Алла Пугачова, Жозефин Бекер, Том Джоунс и още много световни знаменитости, съобщи epicenter. На видеостени гостите си припомняха популярни лица, петдесетица от златни балони бе знак за благородния юбилей, а торта, изпратена от Златко Димитров от управата на Слънчев бряг даде надежда, че догодина Орфей все пак ще има. Върху подобен на трон стол с антична стойност бе поставена снимката на покойния Генко Генов.

Двукратният носител на престижната статуетка Панайот Панайотов показа, че гласът му си е същият като на „момчето, което говори с морето”, въпреки че тази година отбелязва четири десетилетия на сцената. Пета Буюклиева (също притежателка на „Златният Офрей”) бе подготвила за конкурса дует с младия певец Мистър Фрог, но понеже той имаше друг ангажимент тя зарадва гостите с вечните си хитове. Сред присъстващите бе и първата носителка на безценното отличие – Мими Николова, както и красивата Таня Боева, известна с това, че има приз от „Златният” Орфей” и от „Златният Мустанг” (позабравена награда за попфолк).

Холивудският продуцент Дейвид Варод (доскорошен шеф на Ню Бояна, който планира да построи огромен филмов комплекс до Димитровград) сияеше, че светското внимание е насочено не към него, а към двегодишната му дъщеричка и съпругата му Татяна Педерсен. Първата „Мис България” Бранимира Антонова документираше всеки момент от събитието с мобилния си телефон, без да спира да танцува – все пак тя е била балерина. Известният музикант Здравко Радоев, бивш съпруг на Лили Иванова, бе радостен да срещне толкова колеги на едно място. Пресаташето на Симеон Сакскобургготски Цветелина Узунова и плеймейтката Златка Димитрова допълваха пъстротата на множеството.

Освен „ветераните на естрадата” в салона на Евгени Минчев пя и Христина Дънкова от „Гласът на България”, която представи „Дошъл назаем” - една от 25-те песни, написани специално за конкурсната програма на несъстоялия се Орфей. Неин автор е Радостина Колева. Любопитното е, че нейно парче за втори път влиза във финала на надпреварата и фестивалът два пъти се проваля в последния момент с 15 години разлика (през 2000 и 2015-а).

Рапърът със сложното и причудливо име V4FYPL, чиято песен също е сред избраните, не успя да дойде и така гостите не можаха да разберат как лошото момче е редактирало текста, за да добие „по-прилично” звучене от уважение към традициите.

Инициаторът и домакин на тържеството Евгени Минчев прочете прочувствен текст, посрещнат с бурни аплодисменти: „Издадената от приятелството, непрофесионализма и завистта смъртна присъда на „Златният Орфей” няма да бъде изпълнена. Под мълчаливата петиция стоят имената на десетки чуждестранни и стотици български звезди, създадени там, на сцената на именития фестивал. Зад тази защита стои и името на Генко Генов, създател, вдъхновител и жертва на „Златният Орфей”. Разплатата с него струваше на обществото ни 20-годишна присъда и оскърбен Орфей, чиято лира не се разпадна във времето и не допусна корозията на нашата незаинтересованост да й повлияе. Куршумите, определени за изпълнение на смъртната присъда на „Златният Орфей” не могат да минат през

Песните „Калиакра”, „Делфините”, „По първи петли”, „Бяла тишина”, „Една българска роза”, „Устрем”, „Нека да е лято” и всички онези устойчиви на оловото на злобата знаменитости, които са ги изпълнявали. Затова, макар и на колене, на Стената на плача „Златният Орфей” слага листчето със своята молитва. Със сигурност там пише „Благодаря ти, Господи, за тези 50 години възход! Благодаря ти, България, че твоята любов доведе Орфея до 2015 г.!”

Почти разплакана Дариана Генова благодари на БНТ за коректната готовност да излъчи фестивала, на Мирослав Боршош и НДК, на всички участвали в конкурса за песни и се похвали, че вече има автори, които са почти готови с парчетата за догодина. „Това е силата и отговорността на всеки един от нас – участници и организатори, пред публиката и пред България. Ние не трябва да затихваме!”, просълзи се Дариана.

 

След това започна да говори музиката, която обгърна гостите с атмосфера на носталгия и оптимизъм.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови