Трима бургазлии в афиша на „Аполония“

Стефан Диомов, Стойко Сакалиев и Иван Бахчеванов дават цвят на 32-то издание на созополския фестивал

В  красивия и романтичен Созопол отново среща с публиката ще си дадат едни от най- успелите и обичани български творци. В афиша на 32- то издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ присъстват 7 изложби, 8 театрални постановки, 11 концерта с класическа музика, 24 нови книги, 8 филма, 9 концерта и 8 джазови вечери.

Сред българският културен  елит своето достойно място заемат и трима бургаски творци, чието изкуство и талант отдавна са прескочили границите на страната ни и шестват по целия свят.

На 6 септември от 21.00 ч. на сцената на амфитеатър „Аполония“ ще бъде представен концерта „Хайде заедно!“ с песните на Стефан Диомов. В него ще вземат участие  ТОНИКА СВ, Ваня Костова, 5-те Сезона, клоуна Руди и др.

Стефан Диомов е един от композиторите, без които българската естрадна музика нямаше да е това, което е.  Създал е  няколкостотин шлагерни песни, влезли в репертоара на най-големите ни звезди, основател е на култовата музикална формация Тоника и е откривател на  много забележителни певци. Текстописец, автор на популярна музика, основател на  Фамилия Тоника и организатор на фестивала  Бургас и морето. През 90-те неговото име се свързва с група Горещ пясък, а през 2000 с неговата нова група  5 сезона.

ХАЙДЕ ЗАЕДНО! е проект, създаден по случай  седемдесетата годишнина на композитора и при всяко представяне звучат създадените от него незабравими песни, изпълнени  от любимите български изпълнители.

Стойко Сакалиев е един от най- добрите български графици в сценичния плакат и творчеството му от години е вдъхновение за много наши и чужди творци.Неговата първа изложба на „Аполония“ ще бъде открита на 1 септември в Градската художествена галерия в Созопол. 

Стойко Сакалиев  завършва Национална художествена академия София, специалност плакат при проф. Александър Поплилов. Участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 година до момента. Има международни изяви с политически, рекламен и театрален плакат има в Русия, Германия, Белгия, Франция, Полша, Словакия, Япония, Мексико, Финландия, САЩ, Украйна и други.  Самостоятелни изложби театрален плакат - София 1989, Бургас 1996, 2006, 2012, Филаделфия, САЩ 2007  по покана на център за концептуални изкуства Kelly Writers House към елитния университет UPenn (Пенсилвания), посветена на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Художник на годината  на Бургас за 2012. Награден е с плакет и приз на община Бургас и дружеството на художниците за цялостно творчество в областта на изобразителното изкуство  и принос в културния живот на града.

Работи в областите на графичните изкуства и живописта.Участва също в много местни, национални и международни форуми на живописта и графичните изкуства. Сакалиев е в състава на Драматичен театър Адриана Будевска от 1985 като художник-плакатист оформител на рекламната продукция на театъра.

Другият бургаски художник, който ще нареди своя изложба за първи път в рамките на Аполония е Иван Бахчеванов. Директорът на Градската галерия в Созопол ще представи своите най- нови творби и с елегантното си предизвикателство на талантлив художник и скромен човек ще предизвика въображението на посетителите със своите „въртящи се „ картини.

Картините на Иван Бахчеванов се отличават с характерен почерк и стил, в тях има много митологични образи и сюжети. Той рисува образно, сякаш разказва приказка с четката и вече се е наложил като автор на картини с определени сюжети. Бахчеванов е майстор и на иконите,  изписал е не един параклис автор е и на много стенописи, които украсяват различни обществени пространства и храмове.

Творбите му са вдъхновени от древна Аполония  и от морето, той от години ръководи художествената галерия в Созопол.  Иван Бахчеванов е сред най-изявените български художници и скулптори и неговото творчество достойно се вписва в постиженията на съвременното европейско изкуство. Не случайно негови творби красят галерии и колекции, освен в България, в Австрия, Великобритания, Белгия, Германия, Гърция и Израел, Полша, САЩ и Русия. 

Носител е  на много национални и международни награди,  включително наградата на изложението  Мъжете и морето, Варна (1988); първа награда на Националната изложба в Бургас (2010),  както и на наградата Художник на годината. През 2012  той е удостоен с австрийската годишна награда  за изкуства Оскар Кокошка. Неговата картина Съня на римския войник в Кохенал впечатлява не само журито, но и многобройната публика. През ноември 2014, изложба от картини на Иван Бахчеванов беше открита в Скопие, в Информационния център на ЕС.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови