Донка Герджикова е художник без четки

Майсторката изобразява 3D картини върху тъкани чрез плъстене

Плъстенето е най-древната техника на Земята за изработване на текстил. Археолозите датират първите изделия отпреди 8000 години. 

Днес плъстенето се възражда. Шалове от коприна, с втъкани в нишките цветни орнаменти от жива вълна, чанти от нетъкан текстил, шапки, пантофки, ръкавици, брошки – всичко това създава уникалност на дамската визия.

Донка Герджикова – творецът, който чрез плъстенето извайва 3D изображения на морски вълни, залези и изгреви, природни картини, се включи в МастърФест. Фестивалът на майсторите ще се проведе в експоцентър Флора Бургас на 3, 4 и 5 септември.

Донка Герджикова попада на този занаят съвсем случайно в интернет. 

Оказва се, че се докоснала до изделията от непредена вълна много отдавна. През далечната 1972-73 година тя е работила в Етнографския музей.

Тогава написала статия за традиционните народни тъкани в Странджа. Проучва и описва как се прави това. В Странджа тази вълна се казва кече, на турски. 

На български се казва плъст, която се прави последния начин – върху плочи, примерно с площ 3 кв.м се напластява непредена вълна, навивали са я на едно кросно, поливали са я със сапунена вода и са биели това с бухалки. И по този начин вълната се степва. Чрез плъстене на вълна могат да се направят много неща – дрехи, обувки, бижута, фигурки. 

Най-добрата вълна за направата на тези неща е австралийското мерино. То е много меко и е подходящо за дрехи. Българската вълна е по-подходяща за чанти, обувки. За съжаление в България вече няма мериносова вълна, затова Донка си я набавя от интернет.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови