Боян покорява най-високите върхове в света с екселски таблици

Зоологът Петров: На най-добрите спортисти им ръкопляска цял стадион, а на нас алпинистите – боговете

Обикновено алпинистите катерят един връх годишно, но зоологът Боян Петров ги покорява по три.

Това обясни самият той пред бургаската публика тази вечер в Морското казино на представянето на книгата си „Първите седем“ по покана на кмета на общината Димитър Николов. В нея той разказва за предизвикателствата, изпитанията и успехите, които среща, при изкачването на седем от най-високите върхове в света.

„Плюсовете са, че правя аклиматизация само за един връх, а катеря три. Минусите са, че 5 месеца ме няма вкъщи“, обясни Боян.

Един алпинист трябва да има добре развито чувство за страх, за да оцелее. 

„Описах с голяма сигурност, че това, което казах за тренировките, за храната, за екипировката е така и е изпитано”, заяви Петров и сподели, че книгата му разказва за опита му през последните 25 години.

Той обясни, че основната му цел била да покаже на всички желаещи да покоряват върхове как се прави и да им даде съвети от първо лице. 

Именно затова в нея разказва личните си истории и анализира подробно грешките, които е допускал. Освен всичко това книгата е богато илюстрирана със снимки и таблици, за да дава още по-ясна представа на планинарите.

Организацията за катеренето на 8-хилядниците Боян Петров прави с екселски таблици. С тях той изчислява необходимото му време, храна, екипировка.

Прави си схема на аклиматизация, защото тялототрябва да свикне с надморската височина. Там отначало дишаш три пъти по-често, а пулсът ти е ускорен.

За катеренето на най-високите върхове Боян Петров използва „княжевски подход“. Тъй като живее в Княжево, всяка сутрин бяга до Копитото, връща се, къпе се и отива на работа. Това му е ежедневната тренировка и не го спират нито сняг, нито дъжд, нито кал и студ. Разстоянието е 2.3 км, а денивелацията 800 м.

Боян Петров е награден през 2016 г. заедно с най-добрите спортисти на България. „На тях им ръкопляска цял стадион, а на нас алпинистите самите богове“, пошегува се той.

На срещата присъства и неговата добра приятелка – бивш министър на МОСВ и настоящ водач на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева. Тя сподели и за тяхния общ проект, който предстои да бъде осъществен. 

Целта е да се събуди ляюбовта на хората към българските върхове и национални паркове. Ще бъдат организирани съвместни походи в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан.

На снимките

Боян Петров получи от кмета Димитър Николов фанелка „Аз обичам Бургас“

На срещата присъства Ивелина Василева бивш министър на МОСВ и настоящ водач на листата на ГЕРБ в Бургас 

Текст и снимки burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови