Ето новите картини на Живко Иванов /снимки/

Известният бургаски художник Живко Иванов посреща цял ден почитателите на изкуството си вчера, 8 януари в галерия „Неси“.

Събитието, под мотото „ЖивКопис”, бе обявено като вернисаж от 12.00 ч. до 19.00 ч. 

На чаша вино, художникът приемаше ценителите на картините си и понякога се налагаше и с думи да говори за тях. Живко Иванов рисува с много емоция – с шпалка и пръсти, по-рядко с четка. Дълго търси цвета и тона на небето, докато пресъздаде чувството, което го вълнува.

Дори и в тъмните краски, картините му не навяват тъга, а отпимизъм. „Потайностите на Странджа“, „Никулден“, „Сухият букет на Ваня“, „Шепот в нощта“ са част от картините, изложени в галерията.

Две от тях – натюрморти, преди да се превърнат в произведения на изкуството са били палитри – едната със студени цветове, а другата – с топли.

Сред картините има и два фара, но не ги търсете по родното Черноморие или в което и да било море, те са в главата и въображението на автора.

Експозицията бе посетена от стотици почитатели. Тук бе доведен от майка си Калояна Живкова и малкият внук на художника - Борил, който е на 70 дни.

Изложбата ще продължи до 28 януари.

Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата.

Самостоятелните изложби на художника вече нахвърлят числото 60, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия "Любке", в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и т. н. През 2014 г. Живко Иванов беше първия български художник, който представи страната на 62-ото издание на летния фестивал за култура в Любляна, Словения.

Текст и снимки: meduzata.com  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови