Уникална изложба с миниатюри може да разгледате в БНР Бургас /снимки/

Уникална изложба с миниатюри пресъздаващи българската история беше открита днес в сградата на БНР - Бургас.

Тя е дело на Иванка Инджова, учител и зам.-директор на СУ „Св. Кирил и Методий“ в Средец.

Миниатюрите са направени основно от моделин, има пресъздадени  библейски сцени и шахматни фигури с рицари, но 20 са сцените свързани с нашата история, разказа Иванка Инджова:

"Ще бъда много щастлива, ако хората, които ги видят усетят чувство на гордост, топлината на домашно огнище. Каквото съм искала да кажа съм го направила с моите скромни миниатюри! Представила съм и исторически събития - две битки пресъздадени в двата шаха. Това са битката при Одрин и тази при Онгъла. Няколко исторически личности - Хаджи Димитър, Васил Левски, Христо Ботев, Райна Княгиня.

Народни обичаи. Виждам, че тази тема най-много вълнува хората. Те обичат да си припомнят нашата славна история, нашите герои. Това е много хубаво и аз много се радвам за това! Ще бъда много щастлива , ако хората, които ги видят усетят чувство на гордост, топлината на домашно огнище. Каквото съм искала да кажа съм го направила с моите скромни миниатюри! "

Поздрав към автора на изложбата и майстор на миниатюрите отправи директорът на Историческия музей в Средец Красимира Костова:

„В творчеството си, което показва пред публика за първи път днес, тя е вкарала душата си на българин. Чрез хобито си тя влиза в дълбините на историческото познание, за да се запознае в най – малкия детайл в бита, културата на нашия народ през различни пластове на времето.“

Благодарност за гостоприемството на БНР- Бургас изрази кметът на община Средец Иван Жабов. Той съобщи, че награда на кмета във връзка с традиционния фолклорен венец „Божура“ през тази година ще бъде връчена на Българското национално радио като дългогодишен партньор в съхраняването на българските традиции и обичаи.

Като национално отговорна институция БНР - Бургас подкрепя с удоволствие подобни инициативи, каза директорът на медията Кирил Костадинов:

"Това е една прекрасна изложба, на един прекрасен автор, направена по един забележителен начин. Горди сме, че сме домакини на това събитие и по този начин честваме годишнината от Освобождението на България."

Изложбата е посветена на 3 март и на 60 години от обявяването на Средец за град. Тя ще остане в сградата на БНР - Бургас до националния ни празник и може да бъде разгледана от всеки при вход свободен.      

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови