Ново начало за «Модерен театър» или една история с продължение

„Вярвам в киното, вярвам в нашето изкуство и не вярвам в никакви кризи, които предполагаемо разтърсват изкуството. По същество изкуството винаги се разклаща, но не от кризи, а от развитие.“

и ние сме склонни да приемем тези думи на великия, приеман и отричан кино режисьор Андрей Тарковски, защото то - изкуството във всичките му форми е отражение на нашите душевни, човешки терзания, търсения, падения, но и възходи, постижения и следователно развитие...

Такава история с ново начало, но и продължение, е тази за киното на улица „Милин камък“, което бургазлии са посещавали или носят в спомените си през годините на промени.

Кино  „Модерен театър“ /преименувано след 1944 г. на кино „Христо Смирненски“/ отваря врати в края на второто десетилетие на 20-ти век. Основателят му Александър Йорданов /син на заможен сливенски фабрикант/ и създателят на театър и кинематограф  „Борислав“ /първото бургаско кино, основано в началото на 1912 г./ през 1913 година влиза в съдружие с известната бургаската фамилия Хаджипетрови и заедно поставят основите на сграда, която да подслони новото кино.

Изпълнението на проекта е възложено на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, чието дело са множество сгради в центъра на града. Киносалонът побирал приблизително 500 човека, а за това как зрителите са приемали „Модерен театър“ свидетелстват материали в тогавашната преса, според които след представленията много доброволци оставали да изчистят и подредят салона.

Клуб “Модерен театър” ще е къща за култура. Ще има театър, кино, концерти, тематични партита и рождени дни, празненства, представяне на автори, тематични вечери за меломаните. Специално от музикална гледна точка ще бъде пътуване във времето по отношение на стилове музика и връщане към златните години на  емблематичните нощни заведения на града.

Мястото ще е събирателна точка за всички бургазлии и непримирими ценители на стойностното и непреходно изкуство.

❗️На 03-ти октомври Ви каним на PRE-OPENING RETRO PARTY с DJ Little Chocolate Купонът и забавленията са гарантирани!

❗️Фестивалът „Синелибри“ ще се проведе също там – стартът му е на 21-ви октомври, а билетите ще са налични от 05-ти октомври на каса „Часовника“.

❗️На 10-ти октомври Милица Гладнишка, Михаил Йосифов /тромпет и аранжименти/, Васил Спасов /пиано и аранжименти/, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани ще представят проекта „Дивото зове“ – едни от най-добрите джаз стандарти на века!

Майсторството и лудостта вървят ръка за ръка в тази джаз компания, която раздухва огъня на импровизацията вече над 10 години. Ще чуете велики парчета от филма Кръстника, Маската, Аз пея под дъжда, както и хитове на Ейми Уайнхаус, Литъл Ричард и Роби Уилямс. Очаквайте много класа, музикално майсторство и изненади!

Клуб „Модерен театър“ е по идея на Маргарита Манова и Маруся Русева, със специални благодарности към Димитър Стоилов, който преди 5 години реновира основно мястото и създаде латино клуб Revolution.

Заповядайте в най-новото културно пространство на най-добрият град за живеене – Бургас!

За резервации и повече информация за събитията: Маруся Русева - 0894898098 и Маргарита Манова - 0889801120. 

Следете програмата на клуб „Модерен театър“ и в социалните мрежи:

https://www.facebook.com/moderenteatar/

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови