COVID-мода есен-зима 2020 /снимки/

Докато модните брандове търпят сериозни загуби, причинени от мълниеносното развитие на COVID-19, инфлуенсъри и популярни личности от целия свят са забелязани да носят маски, дело на световноизвестни дизайнери.

Били Айлиш беше една от първите, която тази година се появи на годишните награди "Грами" с маска с лого на Gucci.

Макар и по-далеч от световната висша мода, у нас също има актуални трендове. С емблеми на любими спортни тимове, тематични за Хелоуин, хеви-метълски, есенни, анималистични, райе, каре или в тон с тоалета...

Маската вече се превърна в част от облеклото.

В зависимост от бранша, маските за широка употреба трябва да са с правилни лицеви пропорции, да са комфортни и с добра степен на защита, коментира собственикът на текстилна компания в Горна Оряховица Милена Тончева и показва някои от своите модели: 

„Имаме материя, която е изцяло антибактериална. Памук, обработен със сребърни йони по немска технология, издържащ до 50 пранета. Имаме и изцяло памучна маска - за хора с алергии, със астма. Когато дизайнът е по-специален, използваме полиамид за външната част. Така можем да работим с дизайн на плата, с печат. Но винаги вътре има памук.” 

Хит на работното място са шлемовете, заради удобството при продължително носене. А на улицата пък са актуални кърпите от тип “Бандана” - ползвани години наред най-вече от спортисти. 

Колоритът на българската традиция също има запазено място при маските - шевици, народни мотиви от фолклора. Компанията на Милена Тончева има цяла спортна линия с народни мотиви, към която вече е добавена и подходящата маска.  

Колкото и рано да е все още, банските костюми за следващия сезон също са готови. Факторът “COVID-19” и тук е водещ, обяснява Милена Тончева: „Не сме спрели да си работим по колекциите от бански за 2021 година. Към тях сме предвидили да има маски, ако се наложи и има изискване на плажа да сме с маска.” 

В месеците от началото на годината символът на пандемията успя да остави отпечатък и във висшата мода. Сред първите модни дизайнери у нас със свой модел е Николай Божилов. Носителят на “Златната игла” и преподавател в Националната художествена академия е създал стилна маска от неопрен и памук. 

Дизайнерът показва своята творба и обяснява: „Първоначално я изработих с материалите, с които разполагах. Впоследствие нещата еволюираха. Вече има възможност да се постави и външен филтър.” 

Признанието не закъснява - лекар от Военно-медицинската академия в София е сред първите, избрали да се защитят с дизайнерската маска. Според Николай Божилов причината е добрата защита, качеството на материалите и стилния дизайн: „Дизайнът е универсален - спокойно може да пасне на елегантна визия, както и на по-спортна. Аз я нося по всякакъв начин.” 

Оттук нататък нейно величество маската ще трябва да намери достойно място в нашия гардероб. И тъй както си купуваме колани, вратовръзки, чорапи или ръкавици, със същата доза суета ще подбираме и маската - аксесоар, привнесен от пандемията.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови