Най-превежданият български автор Георги Господинов гостува в Бургас 

Един от най-мощните гласове в съвременната българска литература, писателят Георги Господинов, гостува в Бургас днес, 27 юни, от 19.00 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. 

На събитието ще бъдат представени три книги на автора – сборникът с разкази „Избрани истории“(2022), сборникът с литературни есета „В пукнатините на канона“(2021) и бестселърът „Времеубежище“, който излиза през април 2020 в пика на карантината  и заема челни места в класациите за най-търсени книги. Романът е преведен на редица езици.

Всички книги са издадени от „Жанет 45“.

Инициативата се реализира по покана на Община Бургас.

„Времеубежище“ е третият роман на най-известния и превеждан български автор на XX век. Той излиза 9 години след не по-малко успешния „Физика на тъгата“ и вече е преведен на над 20 езика. Сюжетът разказва за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония по един стряскащо завладяващ начин.

Някои от разказите в „Избрани истории“ отдавна са станали част от историята на читателите. Минали са граници, превърнали са се във филми. Сред тях са „Сляпата Вайша“, „Обащиняване“, „Кристин, която маха от влака“, „Белите гащи на историята“, „Коледната душа на едно прасе“, „Закъснелият дар“, „Да търсиш Карла в Лисабон“, „Божури и незабравки“, „И всичко стана луна“… 

Първата история е писана преди 25 години, последната – миналата Коледа. Това са истории с предчувствие за чудо, за любов и разминавания, за влакове и гари, за последните 8 минути и 19 секунди на Земята, защо е важно да търсиш и да не намираш една жена.

„Пукнатините на закона” е разделена на две части. В първата Георги Господинов обръща поглед към непопулярни произведения на едни от най-каноничните български писатели и поети, за да ги подложи на фина дисекция. Във втората част на книгата Господинов остава верен на онова, което читателите очакват от него, и дори извън художествената форма отново промъква в текстовете си темите за миналото и социализма, емпатията, спомените, паметта и най-вече тъгата.

* Поради големия интерес към творчеството на писателя е предвидено срещата с него да се състои на открито, в двора на библиотека, като при лошо време ще бъде преместена в залата на ет.2. Модератор ще бъде най-обичаният писател юрист сред творческата бохема на Бургас - Елка Стоянова.

Георги Господинов е поет, писател и драматург. Определян е за един от най-важните европейски писатели днес. Влиза в литературата със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Международна известност му носи дебютният роман „Естествен роман“, публикуван на 23 езика. 

Други негови произведения са романът „Физика на тъгата“ (2012) печели Наградата за централноевропейска литература „Ангелус“ (2019) и Международната литературна награда „Ян Михалски“ (2016), връчвана в Швейцария. Финалист е на няколко европейски и американски награди, сред които ПЕН Американ Транслейшън Прайз, Премио Стрега Еуропео и др. 

Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. Господинов е автор на пиесите „D.J.“ и „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, на либрето за опера „SpaceOpera“ (2015, Познан, композитор: Александър Новак), на графичния роман „Вечната муха“ (с художника Никола Тороманов). Под името му излизат също така четири сборника с разкази, първият от които е „И други истории“ (2001), а последният –„Всичките наши тела“. „Сляпата Вайша“, кратка анимация по едноименния му разказ (реж. Теодор Ушев), е финалист за наградите Оскар 2017. 

Живее на различни места, където го отведат книгите му. През 2018 е за година в Ню Йорк с писателската стипендия на Кулман Център към Нюйоркска обществена библиотека. А през 2019/2020 е в Берлин по покана на Wissenschaftskolleg.

След представянето в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, Георги Господинов ще вземе участие в творческа работилница, включена в програмата на фестивала „Приятелството – смисъл и спасение“.

*Снимката е на фотографа Петър Вълчев.

http://georgigospodinov.com/bg/bio 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови