Бургаска журналистка с наградата Червена линия на Антикорупционния фонд

Журналист на Дарик радио Бургас спечели награда на Антикорупционния фонд „Червена линия“ за 2022. Лалка Димитрова беше отличена за разследване от месец октомври тази година, свързано с фрапиращи съвпадения в бланкетните декларации за регистрация на мигрантите, заловени в Бургас.

В него тя насочва фокуса към регионалните измерения на проблем с европейско значение – липсата на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи закрила. 

Наградата е в категория „Утвърждаване на принципите на върховенството на правото“ и беше връчена на официална церемония днес, Международния ден за борба с корупцията, след селекция от журналистически материали на регионални медии от цялата страна.

Журналистическият материал за невярната информация в посочените от заловените мигранти бланкетни декларации е тясно свързана с разследването на Лалка Димитрова от Дарик Бургас от 2016 година, когато обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на "Гранична полиция" за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната.

Наградата й беше връчена от председателя на журито доц. д-р Георги Лозанов и директора на Антикорупционния фонд -  Бойко Станкушев. 

„Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики“, заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови