Ирина Сардарева с ревю на Фестивала на занаятите в Бургас

„Пазители на българския дух“ стартира на 27 юни в експоцентър „Флора“ 

Модният гуру в света на шапките Ирина Сардарева пристига в Бургас за Фестивала на занаятите „Пазители на българския дух“. Известната дизайнерка ще представи най-новите си модели на ревю на 28 юни.

Събитието на занаятчиите, които ще отбележат своя професионален празник Петровден, ще се проведе в рамките на четири дни – от 27 до 30 юни в експоцентър „Флора“.

Над 40 майстори от цялата страна ще се включат в изложението на фестивала, съобщи Майя Стоянова, председател на Регионална занаятчийска камара – Бургас. Ще участват занаятчии от София, Пловдив, Шумен, Плевен, Разград, Сливен, Нови Пазар, Велико Търново, Трявна, Пазарджик и Бургас.

Фестивалът на занаятите ще се проведе едновременно в 4 центъра – София, Пловдив, Кюстендил и Бургас. В Кюстендил ще вземат участие и майстори от Сърбия.

Сред известните имена на изложението в Бургас е ювелирът Любомир Дудев от Казанлък. Той е майсторът на сребърната корона, която вече 22 години се поставя на красивата глава на Царицата на розата. Освен ювелир, Дудев е и гравьор, и художник. Именно с тези два занаята той ще се представи на фестивала.

В експоцентър „Флора“ ще бъдат и бижутерите семейство Желеви – Жельо Желев, съпругата му Нели и синът им Димитър. Те представят накити, направени с техниката архаичен филигран. Уникалните бижута са с галванично покритие и за ефирни като брюкселска дантела.

Със свои щандове ще бъдат представени и дърворезбари, каменоделци, грънчари, шапкари, везбари, железари, медникари, майстори на ковано желязо, тъкачество, плетачество, плъстарство – сухо и мокро, сарачество, рисуване със старинни техники и естествени багрила.

Ще има металопластики, керамика, карвинг свещи, топено стъкло, чанове и ляти камбани, обработени кристали, икони.

Фестивалът предлага и съпътстваща програма, която ще представи на публиката най-новите тенденции при коафьорите. От 17.00 часа на 28 юни  започва артистично шоу, в което ще бъдат демонстрирани най-новите модни прически. Посетителите ще се насладят на боди арт сесия. Събитието ще завърши с модно ревю, в което ще бъдат включени уникални образци на ювелирното изкуство, които да допълват дамските тоалети. В това ревю ще бъде и специално участие на Ирина Сардарева, чийто фамозни шапки ще бъдат възхитителен завършек на представяните модели.

На 29 юни от 10.30 ч Националната занаятчийска камара и Регионалната занаятчийска камара Бургас организират дискусия по проблемите на съхраняването на занаятите в  България, възможностите за упражняване на занаятчийска дейност, адаптирането към икономическите условия, иновативни политики за развитие на предприемачеството в сектора и необходимостта от законодателни промени, за да бъдат занаятчиите здрав и сигурен мост между миналото и бъдещето.

 

Дискусията е част от Фестивала на занаятите „Пазители на Българския дух“ и в нея ще вземат участие представители на законодателната и изпълнителната власт, представители на регионалните камари на занаятчиите в страната, представители на организации и браншове, които имат отношение към опазването и съхраняването на българските народни занаяти.

Снимка e-vestnik

Добавете коментар


Защитен код
Обнови