Пълното лунно затъмнение започва в 5.30 ч на 21 януари

Рано сутринта на 21 януари от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение.

То ще започне малко след 5.30 ч каза ръководителят на катедра „Астрономия” във Физическия Факултет на СУ “Св. Климент Охридски” доц. Евгени Овчаров . Тогава започва затъмняване на лунния диск от сянката на Земята. НапълноЛуната ще бъде затъмнена в 6.40-06.41 ч. като максималната фаза е малко след 7.00 ч. сутринта. 

По време на пълното лунно затъмнение Луната ще бъде доста близко до Земята. Пълнолунието и затъмнението почти съвпадат с момента на перигей на Луната, т.е. моментът, в който Луната е най-близко до Земята. Така че ще я виждаме малко по-голяма от обикновено”, обясни астрофизикът.

За да наблюдавате лунното затъмнение не е необходима специална подготовка. Необходимо е да погледне ниско на запад-северозапад ида имате нисък хоризонт в тази посока, тъй като Луната ще бъде близко до хоризонта и ще може да се види лунният диск, не в естествения бял цвят, в който сме свикнали даго виждаме по време на пълнолуние, а тя ще бъде червеникаво-кафява, кърваво червена или керемидено червена. Затова явлението е известно като „кървава луна“.

Снимка архив: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови