Над 1000 розови пеликана летяха над Бургас и Атанасовско езеро

Интензивно тече пролетната миграция птиците в Бургаско.

Пернатите нямат затворени граници и не усещат извънредното положение, затова отново са поели обратния път – от южните места към северните, където ги очакват домовете им и където ще отгледат потомство. 

Това е причината над Бургас да прелитат, и то много ниско, хиляди розови пеликани, които на 16 април извиваха великолепни розово-черни нанизи и създаваха красиви картини в небето. Радостното е, че любители на птиците веднага ги засякоха от домовете си и публикуваха снимки в социалните мрежи. 

Не спират и мигриращите пойни и грабливи птици - мишелови, соколи орко, червеноноги ветрушки, които експертите наблюдаваха над Атанасовско езеро.

На 16 април бе проведен редовният орнитологичен мониторинг в Атанасовско езеро, който следи какво е състоянието на птиците, но и какъв е ефекта от дейностите, осъществявани в рамките на проект „Лагуната на живота“. 

Какви бяха наблюденията на експерта на Българско дружество за защита на птиците – д-р Петър Янков, който всеки месец на 15-16то число обикаля езерото по един и същи маршрут и внимателно обследва всеки басейн:

„В момента наблюдаваме една нормална за сезона картина, в която местните птици трескаво се подготвят за предстоящия гнездови сезон. Хранят се активно и възстановяват загубеното при прелета и презимуването, за да се подготвят (особено женските) за тежкия за птиците период на мътенето и отглеждането на малките. 

Важното е, че басейните особено на север в резерватната част вече се пълнят със саблеклюни, ангъчи, дъждосвирци. В момента сме на границата на сезоните и наблюдаваме както типични зимни видове като клопачи, зимни бърнета, шилоопашати патици, така и идващите от юг през пролетта – кокилобегачи, морски дъждосвирци летни бърнета, бойници и др.“

Един нов вид, който явно се настани удобно в езерото – розовото фламинго, отново бе наблюдаван в Южно Атанасовско езеро в численост от 210 птици. Интересно е, че някои възрастни демонстрираха характерни любовни игри - допираха и оформяха шии подобно на сърце, така че няма да е изненада, ако имаме и гнездене в соленото езеро, което предлага подходящи условия и най-вече добра храна на дългокраките розови гости. 

Пролетта настъпва, но настъпват и някои недоброжелателни граждани, които се възползват от създалата се ситуация. И в БФБ и в БДЗП се получават сигнали за различни набези срещу природата – незаконни сечи, изораване на степи и т.н. 

Подобни действия могат да се определят само като мародерство – позорен грабеж в условия на война, земетресение или друга криза. 

„Затова въпреки че сте си в къщи, ако при изпълнение на служебните си задължения установите някакво посегателство срещу природата – не се колебайте да подавате сигнал до природозащитните организации или до РИОСВ Бургас. Разчитаме на вашето съдействие.“ – призовават природозащитниците.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови