Бургазлия е дизайнерът на новите Smartron локомотиви, гласувайте за предпочитания /снимки/

БДЖ представя за публично гласуване четири концептуални дизайна на новите локомотиви Сименс Smartron

От днес до 31 юли, клиентите на БДЖ Пътнически превози ЕООД и феновете на железницата имат възможност да гласуват на сайта на дружеството за препочитания от тях дизайн на новите локомотиви Сименс Smartron.

Разработени са четири концепции, които имат различни послания и визуални усещания, подбрани и изцяло съобразени със съвременните тенденции от европейската ЖП сцена.

Автор на дизайните е Константин Планински - студио BackOnTrack, което е част от екипа на RailColor-Ziemon, Германия - експерти в разработването на дизайни за подвижен ЖП състав за европейските железници. По негови проекти са изготвени дизайни на локомотиви Сименс Vectron и Smartron на словенските железници, както и на частен железопътен превозвач в България.

Константин Планински е от Бургас и е син на известния фотограф Жечо Планински.

Избраният дизайн ще бъде предоставен на Сименс за изпълнение (чрез облепящо фолио), като всички разходи по проектирането и изработката са включени в цената за доставка на новите локомотиви.

ГЛАСУВАЙТЕ ТУК!

1. BEWINGED

"Окрилен". Отправна точка за този дизайн са крилете от емблематичното лого на БДЖ, разположени симетрично върху кабините на локомотива.

Цветовата гама е синьо-зелена и препраща към морски/летни мотиви, мисли за пътуване, почивка и ваканция - водеща роля на новите локомотиви за оператора.

Същевременно, заоблените ъгли и контрастаната бяла ивица придават усещане за динамика и скорост.

Макар и по-скоро консервативна и по-буквална, от гледна точка на визуални елементи, тази композиция се фокусира в центъра на същността на компанията и поставя усещането за пътуване и “окриляване” на първо място като послание.

2. GREEN FORCE

През последните години се изяснява ясна тенденция сред европейските ЖП оператори за подчертаване не само на икономическите, но и на екологичните предимства на този вид транспорт спрямо сухопътния и въздушния.

Ето защо, тази “преплитаща се” концепция се стреми да символизира именно това - зелената сила, и мощ, с която БДЖ допринася за опазването на околната среда в България.

Зелената гама също така се свързва с идеята за нещо модерно, както и поставянето на едно ново начало в историята на българския железопътен транспорт.

“Сигнална” ливрея, която няма как да не бъде забелязана, дори отдалече, зад която се крие жизненоважна за всички нас кауза.

3. KINGFISHER

Земеродното рибарче (Kingfisher) е уникална птица, която се среща целогодишно на територията на България. Макар и да живее на сушата, тя е перфектен гмурец и може да бъде възприета като връзка между два свята.

Предоставяйки релации от София до черноморието с емблематични влакове като “Слънчев бряг”, БДЖ също е своебразна връзка между сухия и водния свят в страната ни.

Ето защо тази птица бе избрана за символ и нейните цветове и форми бяха абстрактно представени под формата на ливрея. Изборът на птица (а не на друго животно) не е случаен, тъй като крилата са основен елемент от идентичността на БДЖ - както в миналото, така и в настоящето.

Не на последно място, английското наименование на птицата “Kingfisher” “намигва” към една златна епоха от историята на железниците ни. Царската.

4. AIRBORNE

Усещането за полет и крила отново доминират в този четвърти дизайн и са представени чрез аеродинамични форми, чието специфично взаимодействие изгражда тази концепция.

Яркостта на цветовете тук е по умерена, като зводското “capri blue” играе ролята по-скоро на светъл акцент от колкото на основа.

Концепцията се стреми да покаже сигурността, традициите, но същевременно и новото, модерно усещане, което Smartron-ите ще въведат в пътническия железопътен транспорт в България.

Дизайнът е също пример за това как една сериозна и зряла компания може да взаимодейства синергично и да бъде в крак с модерния свят.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови