Картини на Майстора и Златю Бояджиев пътуват за Южния полюс

Уникален съвместен проект на Националната художествена галерия и Българския антарктически клуб е на път да бъде увенчан с успех. Готови са десетте платна, копия на творби от фонда на НХГ, които ще бъдат наредени в първата по рода си изложбена зала на Южния полюс.

Те ще бъдат показани утре в Балната зала на бившия царски дворец.

Договор за съвместната инициатива бе подписан в началото на април от директорката на националния музей Бисера Йосифова и шефа на родните изследователи-полярници проф. Христо Пимпирев. За арктическата галерия ще бъдат предложени около 50 творби от притежанията на НХГ. Конкретните произведения са предложени от експерти, а кои ще са първите избрани, са решили с онлайн гласуване ценители и любители.

Първата живописна сбирка включва картини на Иван Мърквичка, Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев. Оригиналите са пресъздадени върху текстил, който би издържал на ниските температури и тежките климатични условия в Антарктида, в размер едно към едно. «Копията са с отлично качество“, е оценката на Йосифова.

До българската научна база на Южния полюс вече се издига нова постройка, която трябва да приюти пресъздадените шедьоври.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови