Самодейци правят крепост от миди на плажа /снимки, видео/

Вече има три мидени бивака с календари на плажа в Бургас 

В продължение на години наред пенсионери-ентусиасти майсторят и поддържат мидени календари, пилони и укрепления на плажа в Бургас.

Творбите им са уникални и се нуждаят от обновяване и поправки всеки ден. Датите се сменят, както и посланията, изписани с цифри и букви от мидички върху черния пясък на плажа, който води към Бургаските солници.

Вече плажните календари са три, двата са от миди, а третият – от пласмасови капачки, видя meduzata.com.

Ако се вдижим по алеята от Северния плаж към Сарафово, не след дълго се натъкваме на първия от тях. Освен датата, тук може да се видят и пожеланията: „Здраве и късмет. Обичам Бургас! Пролет пукна, ние не. Корона, чао! Лято иде...“.

От сутринта тук е Димитър Баев, който освен, че е сменил датата и поправил намесата на вятъра, почиства района. 

„Намирам чашки от кафе, бутилки... Идват тук компании“, обясни той пред meduzata.com. Бай Димитър се оплака, че някой е откраднал поставеното на миден пилон българско знаме.

Години наред този календар бе поддържан от самоукия художник Димчо Пишманов, който почина през юни м.г.

На около 200 метра на север е вторият миден календар. При него забелязваме и соларна лампа, която акумулира слънчева светлина през деня, а нощем свети с мека светлина. Има и очевидно стара табелка с температурата на въздуха – 27 градуса и на водата – 25 градуса.

След още няколкостотин метра на север е третият календар. Тук има цяла мидена крепост. 

Колони от миди ограждат мястото, където има пейки, масичка, дървени парапети, ветропоказатели от ПВЦ бутилки и български знамена.

Заварваме компания от трима мъже. Единият от тях – Жеко Андреев сменя датата на календара. За разлика от предните два, този не е от миди, а от пластмасови капачки. Думата „България“ е изписана с бели, „Бургас“ – със зелени, а датата – с червени.

Пенсионерите-ентусиасти търсят уединение и развлечение, но не им се получава. Мидените инсталации привличат като магнит преминаващите бургазлии и туристи, които си правят снимки, селфита, задават въпроси или просто си набелязват добро място за нощно парти.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови