Пиарите на община Бургас спасиха бързолет /снимки/

Пиле на черен бързолет спасиха пиарите на община Бургас.

За акцията разказа Стефан Минчев - ръководител отдел “Връзки с обществеността” към общината.

Невръстният бързолет е наречен Борко, за да се бори за своето оцеляване. Измъкнат е от лапите на улична котка, захранен и отгледан. Днес е излетял сам.

Ето какво разказа Стефан Минчев:

Това е Борко. Той е черен бързолет. Най-вероятно никога през живота си няма да видите отблизо такава птица. Те приличат на лястовиците, но не са съвсем като тях. Бързолетите летят високо. Понякога не кацат с години. Правят всичко в полет – спят, хранят се, пият вода, любят се… Небесни създания. Единствената причина да кацнат някъде за малко, е отглеждането на поколение.

Отначало не знаехме, че Борко е малък, защото беше напълно оперен. Между другото, ако не ви харесва неговото име, сърдете се на мен. Избрано е като заклинание да се бори, да успее, да оживее. И май свърши работа. 

Борко бе открит преди седмица на тротоара – безпомощно пърхащ и едва дишащ. И отнет от една котка, която вече посягаше с лапа към него. Това, което успяхме да направим с колегите, е да му дадем вода на няколко пъти. След като се свести, решихме да пробваме дали може да лети. Подхвърлихме го на площада пред Общината. Завалията разпери криле, пикира около двайсетина метра и се пльосна точно между два гларуса. Успяхме да ги разгоним с ритници и крясъци. Това беше второто му оцеляване в рамките на един ден и вече започнах да вярвам, че му е писано да живее.

И тук идва моментът да благодаря на Svetla Dalakchieva - уредникът на бургаския Природонаучен музей, която фактически го отгледа и изхрани през последните няколко дни, докато укрепне напълно. От нея разбрахме, че е младеж без опит, вероятно паднал от покрива, където е излюпен. 

Борко бе открит на тротоара до кръстовището „Кирил и Методий“ – „Демокрация“. Наоколо има високи сгради с удобни покриви, където гнездят бързолети. Ако вместо да си гледате постоянно в краката, вдигнете глава, когато минавате оттам, ще ги видите да се въртят над вас. 

За мен денят е прекрасен, защото се чух със Светла и разбрах, че вчера Борко е литнал! И то на една и съща дата с Ричард Брансън! 

Не всеки от нас ще успее някога да полети, но винаги можеш да помогнеш на друг да го направи. 

Svetla Dalakchieva, благодарим ти още веднъж, че си такава, каквато си.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови