74 000 делфина са регистрирани в българската акватория на Черно море

Около 74 000 китоподобни бозайници от три вида са били регистрирани в Черно море, съобщават от "Зелени Балкани".

Това е резултат от проект, обединяващ 10 партньорски организации.

Проектът е бил с продължителност 30 месеца и е обединил партньори от 5 държави, включително Румъния и България. В неговите рамки е било извършено първото мащабно самолетно проучване в Черно море, били са организирани семинари и обучения, свързани с Рамковата Директива за Морска Стратегия на ЕС, както и много други дейности на местно, регионално и международно ниво.

Основен координатор по проекта е румънската неправителствена организация "Маре Нострум".

В рамките на проекта са били регистрирани 551 наблюдения на птици с общо 1439 индивида и са отчетени 1588 наблюдения на човешки дейности, включително и изхвърляне на морски отпадъци.

Проектът сбъдва мечтите на поне две поколения морски изследователи и ползите му го превръщат в историческо събитие. Един от важните му изводи е, че въздействието на приулова (съпътстващ улов) остава един от най-горещите проблеми, свързани с китоподобните на световно ниво.

Между 11 000 и 20 000 индивида от вида муткур биват улавяни годишно в риболовните мрежи в целия басейн на Черно море. Като процент това означава, че нивото на приулов е 21.2 на сто от общата численост на този вид, което е доста над приетото допустимо ниво от 1.7 процента, уточняват от "Зелени Балкани".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови