Годината на дракона започна: Какво да очаквате 

Китайската нова година отприщва такова пътуване, че властите бяха принудени през 2020 г. да отменят празниците, опасявайки се, че движението на толкова милиони хора,

устремени към дома, може да предизвика световен катаклизъм в условията на непознатия тогава коронавирус, първо наречен "Китайски", а след това по-миролюбиво - COVID-19.

Това бе първият случай на отмяна на новогодишните празници в най-новата история на Китай - традиционно време за семейството и за общуване с близки и с природата.

2024 е година на Дракона, по-точно на Дървения дракон. Тя започва на 10 февруари и продължава до 28 януари 2025 г.

Всяка година настъпването на Китайската Нова година е на различна дата, която се определя от китайския лунен календар, основан на циклите на Луната и Слънцето. Денят на настъпването на китайската Нова година винаги е ден на новолуние, обикновено вторият след зимното слънцестоене.

Защо Дракон

Драконът е едно 12-те животни от китайския зодиак и мнозина дори го смятат за един от най-благоприятните за съдбата на човека.

Според общоприетото вярване децата, родени в драконови години, притежават забележителни качества през целия си живот. Те са интелигентни, чаровни, красноречиви и дори богати.

Излизащият в Хонконг вестник "Саут Чайна морнинг пост" пише, че годините на Дракона се наблюдава повишена раждаемост, тъй като родителите се опитват да осигурят късмет и просперитет на децата си, поставяйки ги под закрилата на всемогъщия дракон.

Драконът се смята за една от най-благоприятните зодии в китайския календар, тъй като се свързва с амбицията, силата и мъдростта. В годините на дракона раждаемостта нараства, тъй като родителите се стремят да дадат на децата си силен знак за закрила© Reuters

Драконът се смята за една от най-благоприятните зодии в китайския календар, тъй като се свързва с амбицията, силата и мъдростта. В годините на дракона раждаемостта нараства, тъй като родителите се стремят да дадат на децата си силен знак за закрила

Доколко това е така е спорно, но например руският президент Владимир Путин е дракон по китайския зодиакален календар, както и Пеле, Дън Сяопин, Мишел Обама и Джон Ленън. Дракон е и един от най-богатите съвременни китайци, собственикът на "Алибаба" - Джак Ма, макар съдбата му напоследък да не е в полза на това вярване.

В китайската култура драконът има значителна символика и е почитан като носител на власт, сила, късмет и мъдрост. Китайският дракон се смята за небесно и божествено създание, със способността да контролира природни елементи като вятър и вода. Тази година той ще трябва да се бори с дървото, тъй като знакът на зодиака винаги се съчетава с един от петте природни елемента.

Дървеният дракон

Съчетанието на дървото с дракона не се смята за особено удачно и хората родени в години с тази комбинация се оценяват като интроверти, които не са особени ентусиазирани и не са способни да изграждат здрави връзки. Можете сами да проверите дали това е така, ако около вас има родени през 1988 и 2000 г., когато драконът отново е бил под знака на дървото.

Като цялото хората, родени под знака на дракона са амбициозни, уверени и харизматични. Те притежават изобилие от енергия и ентусиазъм, като същевременно показват изключителна интелигентност и сила. Не всички са такива, разбира се, драконите често са арогантни, фанатици, склонни са към доминиране, раздразнителни и субективни. Трудно приемат пораженията.

Драконът и дървото не са най-щастливата от възможните комбинации. Според вярванията, хората, които се раждат в това съчетание са по-затворени и по-малко ентусиазирани, но пък драконът е смятат за един от най-благоприятните знаци според китайския календар

Колко дълго се чества китайската Нова година?

Официалните честванията са 8 дни, като офиси, банки, фабрики, магазини и повечето услуги затварят за една една седмица. Хотелите и големите търговски обекти остават отворени и може дори да са по-натоварени, съобщава "Чайна хайлайтс".

Училищните ваканции продължават четири седмици и работниците мигранти се връщат у дома.

За всеки от почивните дни има собствени традиции. Така в първия ден се стои до полунощ, за да се посрещне Новата година, а през втория ден задължително се събира семейството. Третият ден е за гости у свекървата.

Има си ден за почивка и игри у дома, за изхвърляне на стари вещи, за нарушаване на табута, за посещение на храмове и на гадатели. Последният ден от празничния цикъл, който тази година ще бъде на 16 февруари, смятан за ден на създаването на човека, е отделен за срещи с природата.

Новогодишният ден - 10 февруари, е време за посещение на семейството и роднини, за подаръци. Някои китайци навестяват гробовете на свои починали предшественици.

Извън почивните дни честванията са дори по-дълги, като празничния сезон се отрива с Фестивала на фенерите, който разтяга тържествата до 16 дни. Тази година кулминацията му ще е на 24 февруари.

Новогодишни суеверия

Подобно на други култури и китайците подчиняват празничните си ритуали на различни суеверия. Например сумите, които дядовците и бабите даряват на внуците си не трябва да завършват на четири, не бива да се мете, за да не се изгони късметът, но пък отварянето на прозорците е удачно, за да излязат през тях злите духове в навечерието на настъпването на Новата година.

Къщата се украсява с дърво кумкуат, символизиращо богатство и късмет, желателно е да се носят дрехи в късметлийски цветове, най-често жълто и червено и да се ядат храни, свързвани с щастието като орехови бисквити, пържени фъстъци, оризови кнедли и риба.

Новогодишната трапеза варира според наличните храни в съответната климатична зона в толкова голяма държава като Китай. Общоприето е да се смята, че оризовите кнедли символизират богатството, нудлите - дълголетие, рибата - изобилие и затова често са на празничната трапеза. Също както и плодовете - най-вече портокали, танджело и помело.

Драконите и другите зодии

Любопитно, че не всички 11 зодиакални знака според китайски календар очакват с еднакво нетърпение 10 февруари и началото на Годината на дракона.

Според многобройните хороскопи родените в годината на плъха, вола, дракона, коня, козата или кучето ще се сблъскват с повече проблеми от останалите и по-трудно ще постигат целите си. 

Затова пък 2024 г. за маймуните, петлите и прасетата ще е една добра година. Особени поводи да се оплакват няма да имат и тигри, зайци, змии и петли.

Табута в годината на дракона

Има и специални съвети за имената, които се дават на децата Дракони, като медиите са пълни с йероглифи, които трябва да се избягват. Най-често сред тях се посочват знаци, които включват 戌 (оръжие) или 戈 (алебарда, копие) и 狗 (куче).

Като цяло дракона и кучето не си подхождат според китайските разбирания и затова не се препоръчва носенето на бижута с формата на куче или вземането на куче за домашно животно. Браковете с родени в годината на кучето или на тигъра също са нежелателни под знака на дракона.

Жълто, синьо и златно

"Саут Чайна морнинг пост" съветва читателите си настойчиво да се обличат в жълто и синьо, за да привличат късмета на своя страна.

За родените в годината на Дракона през 2024 г. благоприятният цвят е златният, което означава успех, богатство и чест. Смята се, че златото притежава силна положителна енергия и символизира слънцето и метала. Смятан е за символ на царственост, благородство и богатство, което го прави един от най-благоприятните цветове за Дракона.

Жълтото също е благоприятен цвят, символизиращ богатство, солидност и стабилност. Носенето на жълти дрехи или аксесоари и използването на жълти декорации в дома може да помогне за увеличаване на късмета и дори на богатството, съветва вестникът.

Синьото привлича младостта, жизнеността и мъдростта и затова за "драконите" дрехите и аксесоарите в синьо, както и домашните декорации, привличат късмета и подобряват личната аура.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови