Светещите петунии вече са на пазара

Ако сте прекарали известно време в интернет през последните няколко седмици, със сигурност сте се натъкнали на информация за светещата в тъмното петуния, проектирана от учените така, че да излъчва непрекъснато зелено сияние.

Министерството на земеделието на САЩ одобри т. нар. Петуния Светулка през септември 2023 г. и тя вече е сензация в интернет. Повече от 50 000 души са направили предварителни поръчки, като първите партиди се доставят от миналата седмица.

Ако всичко върви според плана на базираната в Айдахо стартираща компания Light Bio, тези петунии са само началото. Следват още светещи петунии с различни цветове (текущата версия е в бяло), светещи рози и други стайни растения, а може би след няколко десетилетия – цветя, които светват само като ги докоснете.

„Смятаме, че можем да направим всичко, което сте виждали в Avatar“, казва пред Fast Company главният изпълнителен директор на Light Bio Кийт Ууд.

Пътят към светещите цветя започва през 1986 г., когато Ууд и други изследователи модифицират тютюнево растение чрез вмъкване на луцифераза – излъчващ светлина ензим, открит в светулките.

Екипът не търси търговски успех по това време - целта е да се разбере как точно растенията използват гени, за да растат и да се развиват. Ууд казва, че луциферазата от светулка се измерва бързо и лесно. Растителните биолози могат да „прикрепят“ ензима към друг интересен ген, така че той да светне (буквално), когато другият ген е активен.

Новината за постижението е съобщена първо от The New York Times, придруженa със снимката на тютюневото листо.

Както посочва статията, сиянието на растението се вижда само на тъмно. 

Light Bio не е единствената компания, която работи върху светещи растения, но е първата, която пуска такива на пазара. Учени от университета Стоуни Брук създават светещо растение през 2010 г., използвайки гени от биолуминесцентни морски бактерии, като установяват, че светлината е твърде слаба.

Предприемачът Антъни Евънс се опитва да го направи, събирайки половин милион долара за проекта чрез кампания в Kickstarter през 2013 г., но в крайна сметка не успява. Четири години по-късно, през 2017 г., инженери от Масачузетския технологичен институт опитват своя собствена версия, но растението може да свети само 3,5 часа, преди да се наложи да бъде потопено в специална течност.

Тайната съставка

През 2018 г. Карен Саркисян, синтетичен биолог, който по-късно става съосновател на Light Bio, идентифицира група гени от биолуминесцентната гъба, наречена Neonothopanus nambi. Заедно с международен екип от учени той вкара тези гени в тютюнево растение и то светва ярко, без никаква помощ.

Има причина гените на въпросните гъби да работят по-добре от ензимите на светулките и това е същата причина, поради която (да се надяваме) се разбирате по-добре със сегашния си партньор, отколкото с бившия: съвместимост.

Ууд основава Light Bio през 2019 г. със Саркисян и Илия Ямполски, биомолекулярни химик в Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов“. Тютюневото растение обаче не им изглежда като най-подходящия дебютен продукт, тъй като няма очарованието на най-продаваното градинско цвете в САЩ.

Така екипът се насочва към петуниите не само заради тяхната популярност, но и защото са близки роднини на тютюневото растение (и следователно споделят подобна молекулярна биология). Освен това петуниите не се смятат за инвазивен вид, така че шансовете за разпространение на модифицирани гени в местните растения са малки.

Светещи растения във вашия хол

Докато четете това, първите петунии-светулки вероятно пътуват от оранжерията на компанията до клиентите, живеещи на достатъчно топло място, за да ги посрещнат. Екипът на Light Bio оабче вече мисли напред.

Първата стъпка, казва Ууд, е да се създаде по-добър набор от ензими, чрез които растенията биха могли да светят още по-ярко - без да е вредно за здравето на цветето. Сиянието идва от вътрешността на растението, така че колкото по-здрава е вашата петуния, толкова по-ярко ще свети.

След като екипът подобри ензимите, „молекулярните градивни елементи“ ще създадат по-голямо разнообразие от градински и стайни растения.

Може да сме години далеч от ослепителния свят на Avatar, но ако успехът на компанията с петунията-светулка е някаква индикация, стигмата, която някога е заобикаляла генетично модифицираните растения, може да не е толкова непреодолима, колкото изглеждаше преди.

 

Коментари   

#3 Freya 08-04-2024 17:31
I used to be suggested this blog by my cousin. I'm no longer sure whether or
not this publish is written via him as no one else understand such detailed approximately my problem.
You're wonderful! Thanks! Visit : [censored]url

Visit my web blog - sun (Erna: [censored]url)
Цитиране
#2 Madeline 08-04-2024 03:08
This post is worth everyone's attention. When can I
find out more? Visit : [censored]url

Look at my web site ... sun; Daniel: [censored]url,
Цитиране
#1 Shaunte 07-04-2024 21:15
It's great that you are getting ideas from this post as well as from our argument
made at this place. Visit : [censored]url

Look into my web blog - sun, Jay: [censored]url,
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови