Какво съдържат фойерверките

Склад за фойерверки се възпламени в четвъртък в района на гара Елин Пелин. Повече от 15 часа продължават гърмежите от горящия склад за фойерверки.  

Химическият коктейл, който се взривява в цветни “дъждове”, не се е променил много от времето, когато е създаден. Разбира се, шоу програмите са станали много по-сложни - сега техниците могат да синхронизират по-ярките цветове, кометите и сложните дисплеи с кресчендото на всяка песен.  

Ето какво озарява небето:  

Черен прах 

Тази смес от калиев нитрат, дървени въглища и сяра, изобретена в Китай през девети век, е това, което прави фойерверките (както и оръжията и експлозивите), добре работещи. 

При традиционните фойерверки запален фитил предизвиква реакция, която възпламенява праха в долната част на снаряда. 

Докато калиевият нитрат гори, той изпуска кислород. О2 помага и на дървените въглища и сярата да горят, като се образуват горещи газове, които изхвърлят фойерверките в небето. 

Секунди по-късно забавеният предпазител достига до центъра на полезния товар, като запалва основния корпус, за да отприщи спектакъл от светлина и звук. 

Соли 

Червените отблясъци на ракетите, когато фойерверките се взривяват във въздуха, са просто химическо явление: луминесценция! 

При нагряването на топчетата, съдържащи метални соли в полезния товар, техните електрони се възбуждат и освобождават излишната енергия под формата на светлина. Количеството енергия, което всяко вещество отделя при изгаряне, определя цвета, който виждате. 

Искате червено, бяло и синьо? Изгорете стронциев карбонат, магнезиева сплав и меден хлорид. За зелено, оранжево или жълто използвайте бариев хлорид, калциев хлорид и натриев хлорид. 

Декстрин 

Това нишестено вещество често се използва за свързване на черен прах и метални соли в топчета, които се взривяват в цветни звезди. Универсалният водоразтворим прах се използва и като свързващо или сгъстяващо вещество в бои, преработени меса, глазури за храни и лепила за пликове. Той дори може да замени мазнините в млечните продукти.   

Антимонов трисулфид 

Тъмно сив прах, който се добавя към някои смеси, за да създаде блестящ ефект. Съдържа се и в запалките и камуфлажните бои (Sb2S3 им помага да отразяват инфрачервения спектър). 

Прахообразните частици могат да причинят респираторни проблеми при вдишване - доказано е, че причиняват рак на белия дроб при плъхове. 

Хартия 

Евтина, лесна и екологична, хартията (или картонът) е идеалната опаковка за снаряди за фойерверки. Тя изгаря бързо и оставя малко следи. Освен това добре улавя горещите газове, но лесно дава път на експлозията. 

Вътре в гилзата горещите газове се разширяват бързо, натрупвайки налягане, докато не разкъсат хартията и не предизвикат силен взрив. Колкото по-натъпкан е полезният товар, толкова по-силен е бумът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови