Патронов: Нагли крадци на дървесина шетат из Странджа

За незаконни сечи в Странджа алармира известният лесовъд и бивш шеф на РДГ-Бургас д-р Дико Патронов.

Според него като се поиска разрешение за 5 дървета, се сечкат много повече, отваряли се сечища и по ловни полета.

Ето какво разказа д-р Патронов:

Нагли крадци на дървесина шетат из Странджа! Под "благородната" цел за почистване на пасища и за земеделски земи се изсичат придобили форма на гора частни земи, остатъчни гори общинска собственост и се посяга и на държавните горски територии. 

Собствениците на земи не подозират, че арендаторите ги ограбват и продават изсечената дървесина. Къде с разрешението на общините за пет дървета, къде замотано около сечищата за граничната мрежа, къде направо се отварят сечища по ловните полета. Докато се разбере кой къде сече и се бяга! 

Използва се разпокъсанността на разрешителната и охранителната, контролна система за ползване на горите - три служби имат право да разрешават сечи, но трябва да се контролира и това, което е изпълнено! Пет служби имат право на контрол по горите без да знаят кой къде е разрешил. 

Навсякъде по колибарските земеделски земи през летните и есенни месеци на 2016г.са били отворени бракониерски сечища, за което са знаели, но не са сигнализирали много граждани, докато не бъдат лично ограбени, а приличащата на свързано сечище гранична Странджа трудно се обхваща от мобилните охранителни групи. Пък и последните месеци повечето от тях са прикрепени към гранична полиция да пазят границата! 

При най малкия знак на информираност за отваряне на сечища се бяга и се оставя добитата дървесина. Затова разбира се, не може да не знаят службите на далите или взелите под аренда, наем или друга форма земеделските земи. Или предоставилите документи за транспорт на дървесината. 

При приемането на договорите за изпълнено почистване на земеделски земи, трябва да има представители на горите! Прикриването на извършителите е прецедент за бъдещи по-нагли кражби и беззакония!

Снимка Дико Патронов

Добавете коментар


Защитен код
Обнови