Съдебен изпълнител Мавродиев - в затвора след две условни присъди /подробности/

Частен съдебен изпълнител Тодор Мавродиев ще лежи в затвора 5 години. Както вече meduzata.com  информира - Бургаският окръжен съд го призна за виновен за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.  

Съдът лиши подсъдимия от правото да заема длъжността „държавен  съдебен изпълнител“, както и от правото да упражнява професията „частен съдебен изпълнител“ за срок от седем години.

Съдебен изпълнител Тодор Мавродиев теглел от парите, платени от длъжник, а не внасял по сметката на взискателя. Това става ясно от икономическата експертиза, изготвена по делото.

Това е четвърти съдебен процес срещу скандалния бургаски съдебен изпълнител Мавродиев. По това дело обвинението срещу него е много сериозно – за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – по чл.203 от Наказателния кодекс, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 години затвор. 

При условията на продължавано престъпление за периода от 3 ноември 2008 г. до 10 февруари 2010 г. Мавродиев е присвоил чужди пари собственост на търговско дружество и на физическо лице – общ размер на 192 748.71 лв., от които 184 118.70 лв. собственост на взискателя „Хераинженеринг - Чивпилов и Сие“ СД в ликвидация, с ликвидатор И. Ч., а 8 630.01 лв. надвнесени парични средства, собственост на Андон Капсималов - длъжник по същото изпълнително дело. 

По време на процеса Тодор Мавродиев оспори извършената експертиза. Той заяви, че не е превеждал в сметката на Чивпилов, защото не му бил дал сметка. Обаче му бил давал на ръка. Имало разписки, приложени в изпълнителното дело, но самото дело изчезнало, загубило се. 

Мавродиев организирал два търга за имотите на длъжника Капсималов – през август 2007 г. и ноември 2008 г., разказа самият подсъдим. Първият бил отменен по жалба на длъжника, вторият също, защото Капсималов в последния момент си върнал дълга си от 250 хил.лв. Това станало в 17 ч, в съботен ден.

Делото бе отложено за извършването на нова икономическа експертиза.

Съдебен изпълнител Мавродиев до момента е бил подсъдим по три дела – все за престъпления по служба. Два пъти е осъден и един път – оправдан.

Оправдателна присъда

Съдебен изпълнител Мавродиев бе обвинен длъжностно престъпление за над 1.7 млн.лв., но бе оправдан.

В делото бяха забъркани скандални бургаски бизнесмени. Единият е Любен Джубрилов – председател на ММА федерация по свободни боеве и подсъдим за лихварство и рекет, който от години е в неизвестност. 

Вторият е Кирил Стоянов, по-известен като Киро Солта, тъй като притежава Бургаска солна компания. 

На 6 август 2010 г. Мавродиев е въвел във владение взискателя „Бритиш Бългериън къмпъни”ООД, представлявано от Кирил Стоянов на на имот в  промишлена зона „Юг" , ул.”Кумлушка низина”. Там на парцел от 3.9 декара има халета с площ 1090 кв.м, както и административна сграда, собственост на „Мелаинвест”/собственост на Джубрилов/.

Изпълнителният лист, на който се основават действията на Мавродиев, е бил обезсилен още на 15 ноември 2007 г. от Бургаския апелативен съд.

Въпреки това обаче съдът реши, че Мавродиев е действал законно.

Година и половина условно

Година и половина условно е присъдата на частния съдебен изпълнител Тодор Мавродиев. Това реши състав на Бургаския окръжен съд през 2010 г., а по-късно решението бе потвърдено от ВКС.

Мавродиев бе признат за виновен в извършване на престъпление по чл.282 от Наказателния кодекс, т.е. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение е нарушил служебните си задължения. 

За периода 9 април до 10 юли 2009 г. е извършвал действия при спряно принудително изпълнение. Мавродиев събрал доказателства за имуществото на длъжника, извършил опис, оценка и публична продан чрез явен търг с устно наддаване.

22 360 лв. е оценъчната експертиза на съдебния изпълнител за 58-те ротативки, видеостена и рулетка, продадени по изпълнително дело срещу фирма "Форс 1" ООД, която се занимава с организиране на хазартни игри.

В експертната си оценка обаче вещото лице по делото Тодор Ангелов оценява игралните апарати на 397 870 лв. Впоследствие бяха направени още експертизи и стойността на „едноръките бандити“ падна до около 200 хил.лв.

Ротативките са били в игралната зала “Елас” в бл.38 в “Братя Миладинови”. Собственикът й Пламен Петков оспорил запечатването, но действията на съдебния изпълнител продължили. 

Лентите върху бутоните и ключалките на ротативките били залепвани със секундно лепило от рода на “Каноконлит” или “Капчица”. Затова се наложило по-късно да сменят целите плотове на игралните автомати.

Присъдата подлежи на прокурорски протест или обжалване пред Бургаския апелативен съд.

Две години условно

Пред 2013 г. Мавродиев бе осъден на 2 години условно от Бургаския окръжен съд, след като бе признат за виновен за това, че на 8 юли 2011 година, в качество на длъжностно лице - частен съдебен изпълнител, при оценка на недвижим имот, нарушил служебните си задължения.

Тодор Мавродиев не е назначил вещо вещо лице със съответната оценителска правоспособност и сам изготвил „постановление за определяне на начална тръжна цена на недвижим" - 42 хиляди лв. при експертна пазарна стойност от 171 хил. лв. Имотът, който е обявен за публична продан е триетажна жилищна сграда в Черноморец.

Автор: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови