Обири по холувидски в Бургас и Айтос: Разбиват стени, режат сейфове

Прокуратурата задържа 72 часа двама бургазлии, обвинени за кражба на злато, пари, цигари и алкохол за над 322 000 лв.

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа двама бургазлии, обвинени за кражба на над 6.5 кг златни накити, пари и акцизни стоки от четири търговски обекта в градовете Бургас и Айтос. Подробности по случая разкриха пред медиите днес административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев, неговият заместник и наблюдаващ случая прокурор - Мануел Манев и директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Георги Чинев, съобщи че откраднатите вещи са станали обект на посегателство в периода от 03.03.2017 г. до 01.06.2018 г. Двамата обвиняеми са действали като съизвършители, а движимите вещи са задигнати от три складови помещения на търговски дружества, а златните накити (с обща стойност повече от 294 000 лева) са откраднати от заложна къща.

Прокурор Чинев каза още, че при три от случаите в обектите е прониквано след разбиване на стена, а в два от случаите е използван и специфичен режещ инструмент, като своеобразна амалгама между газ и кислород, чрез който са разрязани касите.

Наблюдаващият прокурор Мануел Манев съобщи, че на двамата мъже е повдигнато обвинение за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, а в следващите дни ще бъде внесено искане в съда за определянето на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо тях. 

Той добави, че кражбите са извършени след изключително добра подготовка. Винаги е имало предварително подготвени маршрути, а обектите са били проучвани. Г-н Манев съобщи още, че при всички кражби са използвани специални устройства за заглушаване на СОТ – системите. 

Прокурор Манев призова хората, които притежават ценности да не ги държат в помещения, които се охраняват само от СОТ, а в такива, които има жива физическа органа или пък в такива, който се помещават в банкови институции. Наред с това той изрази становище за въвеждане на регламентация, която да прекрати свободната продажба на уреди за заглушаване на СОТ.

Старши комисар Калоянов акцентира на извършеното от страна на обвиняемите прецизно разузнаване на търговските обекти. Те са имали изключително добра логистика, която се базира на техническите им познания и умения. Успявали са изключително бързо да се отърват от откраднатите вещи. 

„Това не са обикновени крадци, това са лица от така наречения тежък криминален контингент“, каза Калоянов. Той добави, че към момента се проверява информация за извършени от обвиняемите престъпления в други области на територията на страната, както и в чужбина.

Представителите на Окръжна прокуратура – Бургас и Директорът на ОД на МВР – Бургас се обединиха около становището, че успешното задържане и привличане като обвиняеми на двамата мъже е резултат от отличното взаимодействие между прокуратура и полиция.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови