Отложиха делото срещу българските граничари, обвинени в Турция

Съдът в турския град Къркларели отложи делото срещу българските митничари, обвинени за убийството на турски бракониер в южната ни съседка.

Делото е отложено за 3 септември тази година, информира БНР.

Причината за отлагането на заседанието е, че турската страна все още не е получила документите по случая от българската страна.

В началото на днешното съдебно заседание турският адвокат Джошкуннула е внесъл молба за прекратяване на наказателното производство. Това стана ясно от думите на българския адвокат Росен Кожухаров, нает от България и изпратен в Турция да представлява българските граничари.

"От страна на турския колега адвокат, който представлява българските граждани, е внесена молба до турския съд за прекратяване на наказателното производство, по която молба съдът все още не се произнесъл. Най-вероятно такова произнасяне ще има до следващото съдебно заседание", посочи Кожухаров.

Адвокат Джошкуннула, който, както вече стана ясно, представлява българите от турска страна, посочи ясно, че инцидентът е станал на българска територия и това, че е бракониерът е бил в турска лодка не е достатъчно да бъде водено дело спрямо турското законодателство. Именно с тези мотиви защитникът на българите иска производството да бъде прекратено.

Припомняме, случаят е от преди 10 години. Тогава, на 17 април 2008 г. в Района на Резово, български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Бракониерите обаче не се подчинили, при което граничарят Михаил Цонков открил огън. Вследствие на това единият от турските граждани починал.

И четиримата българи бяха оправдани от роден съд с мотив, че инцидентът е нещастен случай.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови