Отменена гаранцията от 500 000 лева, Миню Стайков остава в ареста

Бизнесменът ще се лекува в болницата на МВР, защото през декември получи мозъчен инсулт

Апелативният специализиран наказателен съд отмени гаранцията от половин милион лева и остави в ареста бизнесменът Миню Стайков. Според магистратите съществувала опасност той да повлияе на свидетелите по делото, защото голяма част от тях били подчинени или зависими от него.

В съда стана ясно, че на 20 декември 2018 Миню Стайков е прекарал мозъчен инсулт, придружен с пареза. Затова той ще бъде лекуван в болницата на МВР под засилена охрана. Предписана му е и рехабилитация.

„Моля да потвърдите мярката гаранция, тъй като здравословното ми състояние е тежко, не получавам адекватна лекарска помощ и се чувствам унижен, не мога да ходя сам дори до тоалетната”, заяви Миню Стайков пред апелативните спецмагистрати.

Той беше докаран в съда в инвалидна количка. Изглеждаше видимо отслабнал и състарен. В ареста е от 5 септември 2018 г. Спецпрокуратурата го сочи като част от престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и продажба на акцизни стоки без бандерол. 

Преди седмица специализираният съд го освободи под рекордната гаранция от половин милион лева, но прокуратурата протестира мярката. Мярката обжалва и защитата на Стайков с искане за намаляване размера на гаранцията.

„Седем месеца арест, на финала сме на законовия срок”, коментира бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който в момента е част от защитата на Стайков. Кокинов допълни, че клиентът му е със сериозно разклатено здраве. „Стайков не се лекува и има опасност от втори инсулт”, категоричен беше Кокинов.

Освен него Стайков има още двама адвокати. От декември не е посещаван от невролог въпреки прекарания инсулт и по думите на адвокатите му в болницата в затвора лекували състоянието му с яхния от грах. 

Има десет молби за лекарска помощ до директора на затвора, обобщи защитата и поясни, че Стайков ще търси правата си в Страсбург. Кокинов подчерта, че гаранцията ще съберат с трудности, защото дружествата на Стайков са запорирани.

През януари се предаде синът му Стайко Стайков. Младежът се издирваше с европейска заповед 5 месеца и изненадващо се появи в „Пирогов” с твърдението, че е отвлечен. Стайко Стайков е сочен от спецпрокуратурата като част от престъпна група на баща си и е под домашен арест заради влошено здраве.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови