По-големи присъди за нападения над социални работници и медици предлага прокуратурата в Бургас 

Административният ръководител на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров изнесе данни за работата на прокуратурите в апелативния район през изминалата година.

Освен това той обяви, че са направени около 20 законодателни предложения за промени в различни текстове по закона и по размера на наказанията за различни престъпления. 

„Резултатите през 2018 година са за спад на новообразуваните досъдебни производства за всички видове престъпления. Той с свързан със спада на престъпленията в апелативния район. Дължи на социално-икономически причини и на спада на бежанската вълна, на превантивната работа и законодателните промени. 

Когато честите извършители на престъпления са в ареста няма как да не се вършат по-малко престъпления. Радва ни и високият брой на бързите производства през последните три години. Те са много сериозен ресурс за подобряване и поевтиняване на наказателния процес“, каза Любомир Петров. 

Едно от новите законодателни предложения е свързано с посегателствата върху социални и медицински работници работници и всички които се срещат в работата си с подсъдими и криминално проявени лица. 

Предлага се, посегателствата срещу тези групи лица да са по-тежко квалифицирани. „Сега се предвижда до три години лишаване от свобода и вместо наказание – глоба. Това предизвика възмущение в обществото и в нас поради неоправдано ниските санкции на извършителите. Човешкият живот не може да се съизмерва с пари.“, каза още ръководител на Апелативна прокуратура Бургас. 

Има и предложение, което е свързано с увеличаване на санкциите за противозаконно унищожение и повреждане на защитени територии или местообитания. Сега предвиденото наказание е лишаване от свобода до три години, побация и глоба. Те обаче, не могат да изпълнят генералната превенция. Неоправдано ниско е предвиденото наказание за тези престъпления, а вредите над природата са невъзстановими.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови