Апелативният съд потвърди ареста на Пойзъна, запалил валяците на GP Group

Известният от Бандата на Рижите Николай Пенев – Пойзъна остава за постоянно в ареста. 

Това реши състав на Бургаския апелативен съд, който потвърди като правилно и законосъобразно определението на колегите си от Окръжния съд.

Пойзъна е обвинен за палежа на два валяка на GP Group в Бургас (престъпление по чл. 330, ал. 3, вр. ал. 2, т. 2 от НК).

Николай Пенев страда от чернодробна цироза и не е имал достъп до медицинска помощ от момента на ареста си на 10 май, стана ясно в съдебната зала днес.

Пойзъна посик ада бъде освободен, за да може да се грижи за малолетната си дъщеря.

Пенев е обвиняем за това, че на 9 май 2019 г., в Бургас, запалил чуждо имущество на значителна стойност, а именно две строителни машини, собственост на фирма, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други строителни машини на същата фирма. Вследствие на това са последвали значителни вреди на стойност 210 000 евро. Престъплението, за което е повдигнато обвинението се явява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от 3 до 12 години.

Според въззивния състав макар и на сравнително ранен етап от разследването, от събраните до момента доказателства може да се обоснове тезата за прокурора за вероятност Николай Пенев да е извършил престъплението, за което е обвинен. В тази насока са показанията на свидетелите, резултатите от огледа на местопроизшествието, както и заключението по назначената ДНК експертиза на биологичния материал по бутилката със запалителна течност. 

Съдът е приел наличие на реална опасност от укриване предвид справката за съдимост,  от която е видно, че са наложени общо 11 присъди на Пойзъна като до декември 2018 г. той е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“. 

Магистратите са преценили, че механизма на извършване на посегателството и тежестта на наказанието са част от причините, които обосновават риск от укриване и препятстване на бъдещото наказателно производство. 

По отношение на грижата за малолетно дете съдът е посочил, че обвиняемият не е единствен родител и в материалите по делото майката е посочена като негов законен представител. 

Относно здравословното състояние на самия Николай Пенев въззивният състав е подчертал, че назначената му терапия може да бъде провеждана и в условията на ареста, а при спешна необходимост, може да му се осигури незабавна медицинска помощ.

Определението е окончателно.

Текст и снимки: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови