Димчо Пасков се завърна, на съд е за 50 лева-менте

Известният като Остап Бендер от Елхово, уличният музикант-шмекер, банковият обирджия с воден пистолет Димчо Пасков се завърна в Бургас.

Естествено, както може да се предположи – с белезници.

Този невероятен образ от съдебните зали от 90-те години и уличен музикант от последните 15 години е обвинен в прокарването на една фалшива банкнота от 50 лева.

Затова и е бил обявен за издирване и е бил докаран от Мадрид под конвой.

Днес Апелативен съд – Бургас отмени задържането под стража на Димчо Пасков и взе мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1000 лв., платими в петдневен срок. Дало обаче нашият герой ще успее да ги внесе, не се знае, въпреки че е Великият комбинатор.

Димчо е обвинен за това, че на 16 май 2013 г. в смесен магазин, в с. Сигмен, община Карнобат, направил опит „да прокара в обръщение подправен паричен знак – един брой банкнота с номинал от 50 лева, за която знаел, че е подправена, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини – магазинерът установил, че банкнотата е неистинска – престъпление по чл.244, ал.1, предл.1, вр. чл.18, ал.1 от НК“, четем в обвинителния акт. 

Според апелативните съдии от събраните до момента доказателства не може да се изведе заключение за обосновано подозрение, че именно обвиняемият Димчо Пасков е автор на деянието от 2013 г. Липсват гласни доказателства, които да го сочат като извършител, а изготвената дактилоскопска експертиза дава заключение за липса на годна за изследване дактилоскопска следа. 

Магазинерката от търговския обект в селото не го е разпознала, като лицето, направило опит да плати с банкнота от 50 лв.

Въззивната инстанция не споделя извода на бургаските окръжни съдии за наличие на опасност от укриване и извършване на ново престъпление. 

След повдигане на обвинението срещу Пасков през 2013 г., той чинно се явява на разпити и процесуални действия. Като уличен музикант в Бургас обаче не заработва много и заминава за Испания.

Затова и е обявен за издирване.

В Мадрид нашият герой продължава да свири на китара по улиците, но прави някакво административно нарушение е има наложена забрана да напуска страната.

Така от една страна трябва да се яви на съд в България, а от друга не може да дойде дори и да иска.

Димчо Пасков се прочу през 1994 г., когато се опита да обере банков клон с детски пистолет. Затова той получи 6 години затвор.

Докато лежа в бургаската пандела обаче той изобщо не си губи времето, а изгриза с кориците Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Организираше собствената си защита, както и на съкилийниците си. Всички жалби от затворници по това време бяха написани с неговия почерк.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ИСТОРИИТЕ НА ДИМЧО ПАСКОВ

Текст и снимка: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови