На съд са фалшификаторите на евро и долари от Слънчев бряг

Специализираната прокуратура предаде на съд четиримата производители на фалшиви евро и долари в хотел „Кантилена 2“ в Слънчев бряг.

Срещу тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на неистински доларови и еврови банкноти и разпространяването им в страната.

Припомняме, те бяха задържани на 20 октомври миналата година при специализирана операция в курортния комплекс. В подземния гараж на хотел „Кантилена 2“ беше открита оборудвана печатница. На мястото бяха задържани ръководителят на групата Иван Тодоров и собственикът на хотела Александър Крихтин, докато произвеждали фалшивите банкноти.

Бяха иззети 23 009 листа с отпечатани и изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара

Тодоров е предаден на съд за ръководенето на групата от създаването й през януари 2018 г. до неутрализирането й 20 октомври същата година. Той лично е контролирал производството и разпространението на фалшификатите – при 4 сделки продал на служител под прикритие общо 301 неистински банкноти от по 100 евро и 297 банкноти от по 50 долара. В дома му в Пловдив бяха открити 23 009 броя готови фалшиви банкноти в евро и долари на обща стойност 2 170 000 евро и над 100 000 щатски долара.

От своя страна хотелиерът Крихтин предоставил помещение за нелегалната печатница и бил пряко ангажиран в производството на фалшивите банкноти.

Иван Тодоров и Александър Крихтин са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Разпоредено е превеждането им в Софийския затвор. Другите двама предадени на съд са с определени парични гаранции от по 5 000 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по делото.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови