Процесът срещу Кела продължава, краят на 9 юли

Делото срещу известния от 90-те години шеф на СИК в Бургас Пламен Дишков – Кела отново бе отложено. Той е обвиняем за убийството на Димитър Стаматов – Мастара, което бе извършено през 2002 г.

Днес процесът не стартира заради болен адвокат – Иван Яланджиев, защитник на втория подсъдим – Тодор Неделчев. Юристът влязъл в болница, задари което съдът отложи делото за 8 и 9 юли.

Тогава се очаква делото да приключи /за кой ли път/, защото остават само съдебните прения.

Кела беше обявен за международно издирване още на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол. След като бе осъден задочно /като подбудител и помагач/ му бе издадена Европейска заповед за арест от 18 юли 2008 г. 

Убийството

На 21 ноември 2002 г. около 17 ч в Бургас бул. "Ст. Стамболов" бе разстрелян колбасарският бос Димитър Стаматов - Мастара точно пред неговия новостроящ се хотел. Снайперистът Бойко Стоянов бе стрелял от покрив на съседна сграда. Ден по-късно Дишков е напуснал страната ни с полет за Полша съвсем официално - като член на българска делегация за спортно събитие. 

Делото за убийството на Стаматов започна през януари 2004 г. Обвинение бе повдигнато срещу трима души – Бойко Стоянов като пряк извършител, Пламен Дишков – помагач и поръчител и Тодор Неделчев – като „момче за всичко“. 

Кела бе съден задочно, представляван от столични адвокати. Свидетели, близки до убития, разказаха за дългогодишната вражда между Кела и Мастара. Разпитан бе и съдружникът на Стаматов  - Мариан Георгиев – Марата, който разказа подробно как Дишков е рекетирал Мастара за процент от печалбата му. Малко по-късно, на 5 април 2005 г. 

Марата бе разстрелян в офиса си в Равда с 11 куршума. И досега килърите не са открити.

Присъдите

Първата присъда на Бургаския окръжен съд бе произнесена на 2 юли 2004 г. Магистратите признаха за виновен само снайпериста Бойко и той получи 20 години затвор. Кела и Неделчев бяха оправдани. Бургаският апелативен съд изцяло потвърди присъдата, но Върховният касационен я отмени и върна делото за повторно разглеждане от самото му начало.

Друг състав на съда се произнесе през юни 2007 г. Тогава Пламен Дишков бе признат за виновен като поръчител на убийството и получи 20-годишна присъда задочно. Тодор Неделчев бе осъден на 16 години затвор. Бойко Стоянов също бе признат за виновен като пряк извършител и също бе осъден на 20 години затвор. Той излежа наказанието си в Бургаския затвор и бе освободен 5 години предсрочно /през 2015 г./.

Възобновеният процес

След 9 години в чужбина Пламен Дишков-Кела е арестуван в Португалия през лятото на 2011 г. В началото на 2012 г. той бе екстрадиран у нас от Лисабон.

След като бе върнат, Кела прекара 2 години зад решетките, но бе пуснат, тъй като е надлежал срока за предварителен арест. След като излезе от килията Дишков се настани в луксозен апартамент в хотелски комплекс в Поморие. Адвокатите му поискаха възобновяване и преразглеждане на делото, тъй като клиентът им е осъден задочно и поради това е лишен от възможността да се защити лично.

В средата на май 2012 година Върховният касационен съд отмени присъдата на Кела, като изтъкна, че правото му на защита е било нарушено. Магистратите мотивираха решението си с обстоятелството, че подсъдимият не е участвал лично в съдебните заседания на процеса, който се водеше задочно, защото не можеше да бъде открит.

Делото срещу Пламен Дишков и Тодор Неделчев бе внесено през 2013 г., но върнато за доразследване. През 2015 г. действието се повтори.

Процесът започва едва през ноември 2016 г. Двамата са обвинени като поръчител и помагач за убийството на Мастара. 

Според обвинението Кела подпомогнал извършителя, като му дал 3 хил. лв., малокалибрена пушка и съвети как да действа. Неделчев е подсъдим, за това че е осигурил флоберката.

Затова процесът започна отново, а Бойко Стоянов вече бе свидетел по делото.

Още в самото начало стана ясно, че има разминаване в показанията на Стоянов от 2002 г. (непосредствено след инцидента) и през 2012 г. 

На съдебно заседание от май 2017 г. Бойко Стоянов подробно описа деня на убийството на Мастара и посочи, че прекият извършител е Мариян Георгиев – Марата. 

Самият той само му е помагал с оглеждане на мястото, навиците на жертвата и пренасянето на пушката на определеното място. 

Стоянов обясни, че конфликтът между Мастара и Мариян Георгиев е бил свързан с икономическите отношения между тях. Те са имали обща фирма, която обаче била на загуба, а Марата е искал да се включи в друга, която била печеливша. 

Стоянов добави, че е имало план и за атентат срещу Кела, чийто инициатор отново е бил Мариян Георгиев. По думите му, Георгиев е претърпял сериозни финансови загуби от конфликт с Дишков, свързан с бизнес с проституция в известен бургаски хотел.

 

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови