Убитият поклонически турист е маратонецът Коста Янков 

77-годишният бургазлия, намерен удушен по време на поклонническия поход "Светия път" от Велико Търново до Рилския манастир, е Коста Янков - един най-известните маратонци у нас, макар да е полусляп,

съобщи TrafficNews. Възрастният мъж е роден в пловдивското село Плодовитово, но от години живее в бургаския квартал Банево. 

Атлетът ветеран участва в свръхдълги бягания повече от 30 години. Редовно се справя с дистанции от над 100 км, рекордът му е 600 км.  Мечтата му била да направи обиколка с бягане на целия Балкански полуостров.

Бургаските журналисти помнят Коста Янков като добродушен и галантен. Цветя от градината му в Банево често украсяваха бюрата на дамите в офиси и редакции. Маратонеът-ветеран често черпеше и с домашно сладко, собствено производство.

Днес от прокуратурата в Перник потвърдиха, че Янков е бил убит. Засега разследващите работят по няколко версии за тежкото криминално деяние.

„Убийство е с оглед на това в какъв вид е намерен трупа. Имал е липсващи вещи и синини по тялото. Причината за смъртта не е известна, защото има следи от душене, но има и следи от физическо насилие”, каза прокурор Николай Цветков.

Тялото на мъжа е било открито до пътя, свързващ селата Дрен и Долна Диканя. Все още обаче не е ясно дали той сам се е озовал тук или е бил докаран от автомобил.

„По това, което се е събрало като доказателство и като следи по тялото, се предполага, че убийството е станало на друго място, а трупът е пренесен. Досега поне не си спомням да има извършено убийство и да не са намерени никакви доказателства, които да насочат към извършителя. И ме озадачава това защо трупът не е скрит, а е оставен близо до пътя”, допълни прокурор Цветков.

От полицията изключват вероятността престъплението да е извършено от друг човек от поклонническата група. Проверяват се няколко съмнителни лица в района, включително и такива с психични отклонения. Разпити се водят и с хора от обкръжението на убития от Бургас, които са знаели, че по време на шествието той ще се движи предимно сам. Мъжът не е носил пари в себе си.

Бай Коста се смята за медицински феномен, защото пулсът му падал до 33 удара в минута, което се обяснявало с изключителната му натренирост. Никога не посягал към цигари и алкохол, спазвал и стриктен хранителен режим. 

Коста Янков се пенсионира в бургаския нефтозавод. Той живееше в местността Сиври баир над бургаския квартал Банево. От години изминаваше десетки километри пеша и организираше редовно пешеходни турове в цялата страна. Въпреки проблемите със зрението, което имаше не се отказа от страстта си към ходенето.

„Беше почти сляп,но това не му пречеше да бъде един от най-добрите маратонци. Преди 10 години организира маратон от село Плодовитово до град Българово“, сподели кметът на Българово Йордан Йорданов. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови