Убиецът на бай Коста е тираджия, живеел в Италия

46-годишният Димитър К. умъртвил възрастния мъж с тояга

Окръжната прокуратура в Перник повдигна задочно обвинение на 46-годишния Димитър К. за умишленото убийство на 77-годишния Коста Янков - - участник в поклонническия поход "Светият път", посветен на 550- годишнината от връщане мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител, съобщиха на пресконференция от държавното обвинение и МВР.

Вчера убиецът бе задържан на граничен пункт в Хърватия. Очаква се екстрадирането му в България.

Тялото на бай Коста, доайен на туризма и ултрамаратонец, бе намерено на 28 юли около 9 часа край пътя между Горна Диканя и село Дрен. Възрастният мъж е пребит и душен. Открит е чисто гол, само с чорапи на краката. Дрехите му не са открити, както и платнената торба тип мешка, в която носел дребни лични вещи. Не е намерен и мобилният му телефон, който бил от най-старите модели.

"Убитият е бил ентусиаст, въпреки преклонната си възраст многократно участвал в такива походи. Заради здравословни проблеми той се движел встрани от групата, по асфалтов път, понеже не можел да преминава пресечени местности. На фаталния ден групата правела преход от село Кладница до Горна Диканя и Дрен. Бай Коста казал, че знае пътя и ще чака останалите в черквата в село Дрен, където всички трябвало да пренощуват. Вечерта обаче туристите не го намерили и на следващия ден походът продължил без него", обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Николай Цветков.

Пристигайки в Дрен, 77-годишният бургазлия, който имал зрителни проблеми, погрешно влязъл в силно осветена къща, която помислил за черква. Вътре били майката и 10-годишната дъщеря на извършителя. Малко след бай Коста в къщата дошъл и Димитър К. Без да дочака отговор от туриста какво търси в дома му, той започнал да го бие с юмруци и да го рита. Изнесъл го на двора и там го умъртвил с тояга. После заедно със свой съсед изхвърлили тялото край пътя, където Коста Янков бил намерен на другия ден.

След като се върнал в къщата Димитър направил опит да изгори дрехите и счупил мобилния телефон на жертвата. Опитал да прикрие следите, но в бързината оставил достатъчно улики.

Веднага след това убиецът тръгнал за Италия, където живеел. Той бил шофьор на ТИР и при всяко пристигане в България отсядал при майка си в село Дрен. В минало време имал криминални регистрации за дребни престъпления, допълни Цветков.

Майката и дъщерята на обвинения в убийството са оказали пълно съдействие на разследващите. Те разказали подробно какво се е случило. Съседът също дал пълни обяснения. Казал, че се изпълнявал нарежданията на Димитър и се страхувал, че може и него да убие от бой, защото знаел, че щом употреби алкохол става агресивен. Димитър бил физически силен и здрав, сам съблякъл бай Коста и с една ръка го натоварил в багажника на колата. След това отново сам го изнесъл и захвърлил в канавката.

Прокурорът допуска след екстрадиране на извършителя, обвинението към него да бъде преквалифицирано в по-тежко.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови