Дико Патронов: Риалити се гаври със светци

Риалити формата Игри на волята се изгаври с най-тачените в Странджа светци – Св. Св. Константин и Елена.

Това възмути видния лесовъд д-р Дико Патронов, който написа гневен коментар на фесбук стената си. Елементарният сюжет и грубите исторически грешки надигнаха вълна от негодувание сред зрителите.

Ето какво написа Дико Патронов:

Доживяхме нова гавра с един от най българските кътове на България - Странджа и странджанци! 

В една национална телевизия /НОВА/ и нейния заченат в грях филм /с нарушение на Закона за горите в Природен парк Странджа/, едни от най-тачените светци Константин и майка Елена бяха наречени млади влюбени! 

Лицето на Парк Странджа - нестинарският празник на 3-ти юни в Село Българи за някои наши списвачи е празна любовна връзка! 

Тачените светци са пазители на град Ахтопол, на селата Българи, Граматиково, Кости, Стоилово и изградените параклиси са поддържали българският християнски дух! 

Спрете да се гаврите с историческите факти и с почтения труд на достойните краеведи и изследователи на Странджа с такива филми! Преди да се върнат от морето да посетят параклиса край град Ахтопол.

***

Свети Константин е император на Византия през IV Век. Историята го помни като владетелят, който въвежда християнската религия като официална във Византия. 

Елена е негова майка и много преди сина си приела христовата вяра.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови