Днешната марихуана е ГМО, води до шизофрения

Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога. Това заяви началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева.

Тя е сред участниците в кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги", която започна във Варна, информира bTV.

Днешната марихуана е генномодифицирана, активното ѝ вещество е между 10 и 50%, а употребата ѝ води до шизофрения, каза шефът на токсикологията във ВМА-Варна.

Според д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции" в община Варна, цитиран от БНР, новата дрога не се улавя от стандартните тестове, а само от кръвни проби. В страната ни тепърва се изграждат подобни лаборатории.

Според д-р Станчев има и друга опасност, свързана с т.нар. "хашишово или марихуаново масло": "Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене. Може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари", каза д-р Станчев.

По думите на Златева най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът.

Според медица при употреба на тези наркотици се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти. Около 40% от зависимите правят опити за самоубийство.

"През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории", каза Златева.

По думите на д-р Божидар Чукурланов проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път. Тяхното съдържание не е ясно, каза той.

Според него много от тези наркотици се разпространяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.

В морската ни столица се провежда кампанията на сдружение "Отвори очи", общината и Варненската и Великопреславска митрополия на тема: "Православните семейни ценности срещу новите дроги".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови