Айтоските полицаи с оранжерията за канабис остават в килията /видео/

Тримата арестувани за наркоплантацията в Айтос – Ганчо Пенчев, Николай Георгиев – бивши ченгета и настоящият граничен полицай Иван Сашков Динев остават в ареста.

Това стана след като Бургаският апелативен съд потвърди протоколно определение, с което на съдружниците е взета първоначална мярка за неотклонение “задържане под стража“. 

Тримата са обвинени за това, че на 9 май 2020 г. в имот в бивш селскостопански двор в Айтос, действайки в съучастие като извършители, без надлежно разрешително произвели, преработили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 57 броя растения с различна височина, засети в саксии, 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи суха растителна маса, множество чували, стъклени и пластмасови буркани със суха растителна маса, зеленикава на цвят, реагиращи на канабис. Престъплението е тежко, по смисъла на Наказателния кодекс, тъй като за него е предвидено наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба.

Апелативните съдии споделят изводите на Окръжен съд – Бургас, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположени за възможността тримата обвиняеми да са съпричастни за престъплението, за което са обвинени.  

Това подозрение се обоснована от данните от протоколите за претърсване и изземване на вещи от местопрестъплението, автомобила, ползван от обвиняемия Николай Г., жилището, обитавано от него и жилището, обитавано от обвиняемия Иван Д., от справката от Служба по вписвания – Айтос и от показанията на свидетели. 

Според магистратите налична е и опасността от укриване и извършване на престъпление. Тя се извежда от характера и  изключително високата степен на обществена опасност на самото деяние, тъй като се засягат обществени отношение свързани със здравето, а в някои случаи и живота на хората. 

Видно от химическата експертна справка, предмет на престъплението е високорисково наркотично вещество коноп (канабис, марихуана) с нето тегло 3162.240 грама. Иззетите при претърсванията вещи – електронни уреди, електронен термометър, везна, сушилник, овлажнител за въздуха, уред за почвени измервания, халогенни лампи и др. сочат на предварително обмислено и добре организирано престъпление, което от своя страна завишава обществената опасност на обвиняемите като възможни негови извършители. 

Данните за постоянен адрес и чисто съдебно минало на тримата, трудовата ангажираност и грижата за малолетното дете на обвиняемия Иван Д. не могат да игнорират опасността от укриване и извършване на друго престъпление, посочва въззивния състав. 

Определението е окончателно.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови