Тръгва отново делото срещу Кела за убийството на Мастара

За пореден път започна процесът за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, по който един от обвиняемите е Пламен Дишков - Кела.

Вторият подсъдим е Тодор Неделчев.

Делото е като пътуване във времето, тъй като ни връща в мутренските години – в началото на века.

Припомняме, че Пламен Дишков е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по  чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. З и 4 НК. На Тодор Неделчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 4 от НК.

Кела е обвиняем „за това, че на 21 ноември 2002 г. в Бургас,  в съучастие с Бойко Стоянов - извършител и Тодор Неделчев - помагач, действайки като подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Стаматов, като убийството е извършено предумишлено и подбудителството се изразява в умишленото склоняване и убеждаване на Бойко Стоянов да извърши престъплението, а помагачесгвото се изразява в набавяне на средства — суми в размер на около 3 000 лева, малокалибрена пушка, 5 броя патрони за визираната малокалибрена пушка, даване на съвети и указания на Б. С. за начина на действие при извършване на престъплението и за заличаване на следите след извършването му“.

Тодор Неделчев е обвиняем в това, че на 21 ноември 2002 г., в Бургас,  действайки като помагач, в съучастие с  Бойко Стоянов - извършител и  Пламен Дишков — подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Стаматов, като убийството е извършено предумишлено и помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на престъплението чрез набавяне на средства — на неустановена дата съхранява, предава и пренася оръжието - малокалибрена пушка с оптически мерник, 5 броя патрони с два пълнителя за гореописаната пушка на Бойко Стоянов, както и че предава на Стоянов сумата от 10 000 щатски долара в левова равностойност - 19 745, 90 лева.

Историята

Димитър Стаматов – Мастара, собственик на месарската фирма „Дани 87" и смятан за един от много близките до несебърския бос Димитър Желязков - Очите, беше убит с един изстрел в сърцето на излизане от офиса си на улица „Стефан Стамболов" на 19 ноември 2002 г.

При извършения оглед бе установено, че изстрелът е произведен от малокалибрена пушка, стреляно е от покрив на съседна сграда. Прокуратурата смята, че Кела е поръчител и помагач при покушението, а изпълнителят на мократа поръчка - Бойко Стоянов е в килията с 20-годишна присъда.

Веднага след убийството на Мастара Кела успя да се измъкне с полет за Полша и затова бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Дишков бе сгащен едва в края на август 2011 г. в град Каскайс, Португалия.

Междувременно той бе осъден задочно на 20 години затвор, а Тодор Неделчев отнесе 16-годишна присъда.

Първо обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на Кела, а по-късно и на Недю. Затова сега делото срещу тях започва от самото си начало.

Делото срещу Пламен Дишков и Тодор Неделчев бе внесено през 2013 г., но върнато за доразследване. През 2015 г. действието се повтори.

Процесът започва едва през ноември 2016 г., а Бойко Стоянов вече бе свидетел по делото.

Още в самото начало стана ясно, че има разминаване в показанията на Стоянов от 2002 г. (непосредствено след инцидента) и през 2012 г. 

На съдебно заседание от май 2017 г. Бойко Стоянов подробно описа деня на убийството на Мастара и посочи, че прекият извършител е Мариян Георгиев – Марата. 

Самият той само му е помагал с оглеждане на мястото, навиците на жертвата и пренасянето на пушката на определеното място. 

Стоянов обясни, че конфликтът между Мастара и Мариян Георгиев е бил свързан с икономическите отношения между тях. Те са имали обща фирма, която обаче била на загуба, а Марата е искал да се включи в друга, която била печеливша. 

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови