Прокуратурата поиска две доживотни присъди за атентата на летище Бургас

На днешното съдебно заседание прокуратурата поиска най-тежкото наказание в българското законодателство – доживотен затвор без право на замяна, за Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан

Според държавното обвинение по време на процеса са събрани достатъчно доказателства, които уличават двамата подсъдими задочно в съучастие по организацията на атентата. 

От прокуратурата разделят терористичния атентат на три етапа, като първият е включвал подготовката и влизането на атентаторите в България, което е станало лесно през летния период, когато традиционно пристигат много чужденци. Разследващите са установили, че тримата чужденци са ползвали един и същ маршрут, като са влезли и излезли през Дунав мост. Вторият етап включва подготовката – тримата не са се познавали, но са осъществили срещи. Третият и последен етап е самият взрив. 

Според прокуратурата събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по несъмнен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсейни са имали връзка с шиитската групировка „Хизбула“.

Днес прокуратурата поиска и да бъдат уважени изцяло гражданските искове на пострадалите при взрива. В началото на процеса ранени и техни близки поискаха общо 200 млн. лв. обезщетение за претърпени от тях имуществени и неимуществени вреди.

Така осем години след атентата на летище Бургас прокуратурата поиска специализираният наказателен съд да наложи две присъди доживотен затвор без замяна за ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, обвинени за съучастие в организацията на акта. Двамата са предадени на съд задочно и все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол. 

Извършителят – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, загина при взрива на 18 юли 2012 г., причинявайки смъртта на петима израелски граждани и българския шофьор на автобуса Мустафа Кьосев. При атентата на летището бяха ранени 38 души. 

Делото е пред финал на първа инстанция, а спецсъдът ще прочете присъдите на 21 септември.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови