Кмет-трафикант на мигранти, хванат край Веселие /видео/

Кметът на село Тича, община Котел, Якуб Шабанов е арестувани като каналджия на бежанци. Това стана ясно на извънредния брифинг на Окръжната прокуратура в Бургас. 

За случая разказаха пред медиите председателят на Окръжна прокуратура Георги Чинев, Щилян Димитров – окръжен прокурор и Антон Мирков, директор на Регионална дирекция Гранична полиция-Бургас.

Кметът на Тича е извършил логистиката по транспортирането на мигрантите и преди това е наел микробусът, с който са били изозени. 

Бежанците са влезли у нас през Турция в района на село Резово. 

Бусът, с който са били превозвани мигрантите, е спрян от гранични полицаи на през нощта на 18 срещу 19 октомври между селата Ясна поляна и Веселие. 

За извършеното от Шабанов престъпление лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба в размер на от 5 000 до 20 000 лева.

"Срещу Якуб Шабанов е образувано досъдебно производство. В момента на задържането му той е бил придружаван от друго лице", каза наблюдаващият прокурор Щилян Димитров.

Задържаните сирийци са разпитани. По техни думи за нелегалното им влизане на територията на ЕС са им поискани от 5 до 10 хиляди лева на човек. 

Текст, снимка и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови