Стотици българи в капана на сайт фантом

Стотици българи попаднаха в капана на сайт-фантом. Вместо поръчаните маркови електроуреди, аксесоари за игри и приспособления за кухнята – те получавали дефектни и нискокачествени стоки.

А връщането им и връзката с търговеца се оказвали невъзможни.  

През последните месеци сигналите срещу онлайн магазина са десетки, а въпросът – кой всъщност стои зад сайта – се оказва без отговор и за контролните органи. По пътя на мнимите търговци тръгна водещият на рубриката „На твоя страна” по Нова телевизия Георги Георгиев.

За измамата сигнализират стотици потребители, пазарували от сайта през последните месеци. Вместо поръчаните стоки на високи цени, те получавали евтини ментета. А връщането им се оказвало – невъзможно. Според сигналите: най-често потърпевшите получавали дефектни и нискокачествени варианти на поръчаните артикули. Десетки жалби срещу онлайн търговеца са постъпили и в Комисията за защита на потребителите.

Десетки потърпевши потребители. Всичките – от един търговец. След покупка от сайт за пазаруване. В капана на онлайн търговеца попада и адвокат Мария Шаркова. От сайта поръчва малък електроуред, на промоция. Още с първото пробване на дифузера обаче остава неприятно изненадана. Оказва се, че той въобще не работи. Адвокат Шаркова прави опит да го върне.

„Предприех и съответните мерки: първо пробвах да се свържа по телефона – не успях, след това – изпратих имейл, попълних формата за връщане на продукт – също безуспешно, най-накрая успях да се свържа с тях през Facebook”, разказва тя. Реакция от търговеца и този път – няма. Така адвокат Шаркова разбира, че вероятно е станала жертва на измама.

„Дори не пробваха да се извинят, спряха всякаква комуникация и не отговаряха на съобщенията ми. При това положение аз реших да отида в куриерската фирма и най-съвестно за моя сметка да върна продукта. Нямаше абсолютно никаква реакция”, казва тя. Тогава Мария Шаркова решава да провери: има ли коментари за търговеца и от други потребители във форумите в Интернет. 

„В крайна сметка се оказа, че аз не съм единственият потребител, с който те са постъпили по този некоректен начин и всъщност не се касае за обикновен потребителски спор, а се касае за десетки хора, които имат оплаквания към този търговец и това са нещо повече от некоректни търговски практики”, добави тя.

Това потвърждават и от Комисията за защита на потребителите. През последните месеци жалбите от потърпевши до контролния орган са десетки. Според тях, схемата при всичките е една - вместо обявените в сайта оригинални стоки – след поръчка идвали евтини и нискокачествени продукти. А всеки опит да бъдат върнати – завършвал с неуспех.  От Комисията също не можели да достигнат до търговеца, който стои зад продажбите в сайта. А това затруднявало и проверките на инспекторите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови