4 години затвор за бургазлия, убил приятел при автогонка

4-годишната ефективна присъда на бургазлията Дончо Терзиев (на 34 години) заради причиняването на зверската катастрофа след автогонка край ж.к. "Меден рудник", която отне живота на Мартин Макавеев, бе потвърдена от Върховния касационен съд.

Той ще изтърпи наказанието си при първоначален обш режим, а освен това е лишен от правото да шофира в продължение на 48 месеца.

Случаят е от 11 ноември 2014 година. Според събраните в досъдебното производство доказателства, 28-годишния в онзи момент Терзиев участвал в автомобилна гонка по бул.“Тодор Александров“. Той бил зад волана на „Мерцедес“ C250, а другият автомобил бил шофиран от загиналия Марин Макавеев.

Установено е, че Дончо Терзиев е шофирал със 134 км/ч, движил се е в опасна близост, неспазвайки дистанция с движещият се пред него в същата лента лек автомобил „Алфа Ромео“ 156. В резултат на тези действия той ударил „Алфа“-та на Марин, който изгубил устойчивост на пътя, навлязъл в дясната лента за движение, блъснал се в движещия се по посоката му на движение специален автомобил. 

Вследствие на причинената при катастрофата черепно-мозъчна травма водачът Марин Макавеев починал, а след деянието Дончо Терзиев е избягал от местопроизшествието.

Според съда Терзиев е управлявал автомобила с недопустима скорост и се движил в опасна близост, неспазвайки дистанция, с движещият се пред него в същата лента лек автомобил „Алфа Ромео“ 156, управляван от Макавеев.

Върховните магистрати посочват, че Бургаският апелативен съд е изпълнил в пълен обем задължението си и е проверил изцяло правилността на присъдата на първата инстанция. Съдът е постановил решението си по вътрешно убеждение, след обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, които имат значение за правилното му решаване, маркират от ВКС.

Относно наказанието върховните съдии отбелязват, че бургаските магистрати са отчетели не само степента на обществена опасност на обичайните престъпления по транспорта, тяхната честота и тежки последици, но и особено високата степен на обществена опасност на конкретното деяние, както и личната степен на обществена опасност на дееца, който и преди той е бил санкциониран по административен ред за нарушение на правилата на движение по пътищата. Сред тях има глоби за превишаване на скоростта и неспазване на безопасна дистанция. Решението на ВКС е окончателно.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови