Бургаски полицаи с положителни тестове за наркотици

Няколко полицейски служители в Бургас са дали положителни тестове за наркотици, след като през миналата седмица МВР започна мащабни проверки на служителите от системата си в страната за употреба на алкохол и дрога.

Според полицаите обаче, резултатите не са обективни, съобщи bTV.

Според Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), цитирана от медията, тестването в полицейските управления и в дирекцията на полицията в Бургас е започнало вчера сутринта, изненадващо и без предупреждение. 5 или 6 от проверените служители до момента дали положителна проба за наркотици. Във всичките случаи обаче ставало въпрос за употреба на лекарства, а не на дрога.

От синдиката обвиняват ръководството на МВР в "създаване на хаос, унизяване на полицаите и липса на законово основание за тестване", още повече, че от години се знаело, че тестовете не са точни. За да се потвърди или отхвърли резултатът, трябва да се направи и кръвен тест.

"Тестовете, които се използват, от години МВР много добре знае, защото са същите, които са използват за контрол на пътното движение, че има проблем с тях и отчитат субстанции в лекарства, които се отчитат като наркотични вещества", заяви Генади Тенев, зам.-предс. на УС на СФСМВР. По думите му тестовете за наркотици са реагирали положително на различни лекарствени средства, като например кардиологични, успокоителни, за нервна система.

"Явно им идва по-евтино на МВР да направят този панаир и безумие, отколкото да извършват медицински прегледи на служителите, където много лесно може да се види всичко", коментира той. Тенев допълва, че синдикатът е изпратил въпроси до ръководството на МВР - какво ще се случи с полицаите в тези случаи.

Два от най-разпространените тестове за наркотици улавят вещества, които са използвани във фармацията, отбелязват също от bTV, като коментират темата с психиатъра д-р Калоян Гевара от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

Според проверка на медията най-разпространените тестове са Dräger DrugTest 5000 и Dräger - DrugCheck 3000, които работят със слюнка и отчитат 6 вещества - кокаин, опиати, бензодиазепини, амфетамини, метамфетамини и марихуана. Те могат да бъдат закупени от аптеките и да бъдат ползвани и в домашни условия.

Имало обаче два вида наркотични вещества, от които би могло да бъдат отчетени положителни резултати, без това да означава, че даденият полицейски служител непременно има наркотична зависимост. 

Едното от тях е морфинът, познат във фармацията като силно болкоуспокояващо, който е част от групата на т.нар. опиоидни аналгетици. Той се използва в болниците за обезболяване при тежки травми, миокарден инфаркт, рак, при кардиална астма, както и при хора с хронични болки, неповлияващи се от други медикаменти. 

Води до зависимост при неправилно използване и при спирането му се наблюдава абстинентен синдром. Използването му може да доведе до положителен резултат и при двата вида тестове, но пък може да се приема по лекарско предписание.

Други лекарства като кодеин, фентанил и метадон също можело да дадат позитивен резултат за хероин на тестовете, както и медикаменти от групата на бензодиазепините. Те се изписват със зелена рецепта и трябва да се приемат ограничено време, тъй като дългата употреба води често до зависимост, толеранс и влошаване при спирането им, като влошава и когнитивните функции. Те са разпространени в психиатрията, тъй като намаляват тревожността и паническите пристъпи, лекуват паническо разстройство, безсъние и облекчават агорафобията. 

Освен при психични разстройства, препарати от този клас се използват за лечение на епилептични припадъци и мускулни спазми. Прилагат се и при лечение на физическа зависимост към алкохол и наркотици.

"Полицаите са част от общата популация и съответното разпределение на психични заболявания е валидно и за тях. Най-чести са тревожните разстройства и злоупотребата с психоактивни вещества, в това число и алкохол. При тях по-често се срещат патологични реакции на стрес и посттравматично стресово разстройство", коментира д-р Гевара. 

По думите му полицейските служители често търсят помощ, особено по-младите, а тези, които не получават адекватна психологична и психиатрична помощ пренасят проблемите в дома си, задържат ги в себе си и съответно се нарушават психичният им баланс, нерядко прибягват до самолечение и алкохол.

Според психиатъра е най-важно да има дългосрочен скрийнинг на служителите в МВР. "Трябва да има такъв. Активната работа на служителите в системата е изпълнена със стрес, бързина, непредвидими ситуации и функциониране главно в зоната на "дискомфорт". Това рано или късно дава своите отражения върху психиката им, която въпреки стереотипите не е каменна и не трябва да е", обясни той. 

Според д-р Гевара, ако не се предприемат мерки, страдат самите полицаи, семействата и близките им, колегите и в крайна сметка - гражданите.

От своя страна от МВР заявиха в отговор на запитване на БНТ, че всички служители в системата им се тестват в качеството си на водачи на лични и служебни автомобили, като проверяващи и проверявани подлежат на идентичен тест.

От вътрешното министерство уточняват, че проверката на водачи за управление на МПС за наркотици се извършва със стандартни тестове, с които се тестват водачите в почти цяла Европа - Drug test 5000 - доказателствен анализатор. Те са произведени от германската компания Drager, която е избрана чрез обществена поръчка.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови