Демерджиев: Двамата полицаи в Бургас са загинали заради нарушенията на 16 колеги

16 полицейски служители са нарушили задълженията си, извършили са действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления. 

Това сочи проверката на Вътрешна сигурност на МВР по случая с двамата загинали полицаи при катастрофата между патрулка и автобус с нелегални мигранти на кръстовището Трапезица в Бургас на 25 август.

Това съобщи на брифинг в морския град вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Вътрешният министър обяви, че загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев не са получили навреме информация. Те реално не са знаели, че срещу тях се движи автобус с висока скорост, а шофьорът не се подчинява на полицейските заповеди.

Шефовете на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Бургас и на граничните полицейски управления в Бургас и Малко Търново, са тримата ръководители, срещу които е образувана дисциплинарна проверка. 

Началникът на РГДП-Бургас Антон Мирков вече подаде оставка, но според вътрешния министър, това не изключва на него да бъде потърсена наказателна отговорност.

„Обещах на семействата на двамата загинали бургаски полицаи – Йордан Илиев и Атанас Градев, да направим пълна проверка по случая и да открием истината за смъртта им. Стана ясно, че каналджиите са били задържани предния ден и са освободени. Намерени са край червен автобус, който е бил спрян – в него имало вода и остатъци от храна и е било очевидно за какво е служел. Прекарали повече от час в гранично управление в Бургас, след което не са били оформени документи за тази проверка”, съобщи Иван Демерджиев.

Друг шокиращ факт е, че сигнал за идващия автобус към Бургас е подаден едва 3 минути преди инцидента, а е можело да стане поне 17 минути, когато автобусът е бил засечен край Крушевец.

Повечето от полицаите, за които има данни за нарушения, са отстранени. Високопоставените служители не са на работните си места към момента.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови