Опасно поставени рибарски мрежи причиняват смърт /видео/

Рибарски мрежи, поставени опасно близо до брега са станали пичина за удавяне на човек. Това съобщиха от Организация за закрила на българските граждани.

Случаят е от 25 август 2023 г. в Несебър. Млад мъж, употребил алкохол, скача в морето, но се оплита в рибарска мрежа и се дави. Тук мрежата е била поставена в непосредствена близост до кейова стена.

До ОЗБГ е изпратен сигнал за опасно поставена рибарска мрежа в Ахтопол. Дължината й е около 200 метра, а ширината около 1,5 м. 

Била е поставена пред Чайкина скала в Ахтопол. Разпъната на това място мрежата създава предпоставка за злополука с плавателно средство или с човек, който е решил да влезе в морето.

За щастие е нямало инцидент. За да се спасят човешки животи, но и да не окаже пагубно влияние върху рибарския бизнес, са нужни промени в закони, наредби и заповеди. С промените ще се регламентира разполагането на рибарски мрежи, което не трябва да е в близост до брега, не трябва да е до пристанища, до устието на реки и т.н.

В Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ и в актуалната заповед на министъра на земеделието и храните с номер РД 09-89/03.02.2022 г. е упоменато при какви условия се извършва и стопанският риболов /риболов с рибарски мрежи/, както и къде може/не може да се риболува с мрежи.

Необходимо е да се обединят отговорните институции и да се направи карта на колко метра от брега е забранено да се поставят мрежи, на какво разстояние от пристанища и лодкостоянки да не се разполагат мрежи, в кои зони, където има плажуващи, водни атракциони и други подобни, също да не се поставят мрежи, в близост до фарове и светещи навигационни знаци да не се разпъват мрежи и т.н. 

Също така в картата да бъдат отбелязани и местата, където могат да се разпъват рибарските мрежи. Всичко това да бъде отбелязано с точни джипиес координати и добре описано, за да не се тълкува многозначно. Тази карта да е валидна целогодишно и ако е необходимо да се вкара в закона или в наредба, а не да е под формата на заповед на министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови