Няма да има увеличение на парите за втората година майчинство 

Парламентът отхвърли предложени от БСП нови текстове в кодекса за социално осигуряване, с които депутати от левицата искаха увеличаване на парите за втората година майчинство. 

Решението беше взето с 60 гласа "за", трима бяха "против“, а 96 се въздържаха. Социалистите предложиха обезщетението за отглеждане на дете през втората година да е равно на минималната заплата. Сега сумата е фиксирана на 780 лв., колкото е и най-ниското възнаграждение. 

"По този начин майките и семействата ще могат да получат допълнителна подкрепа за отглеждането на децата в семейна среда", се казва мотивите. Според разчетите на вносителите при около 30 000 лица, получаващи обезщетения за отглеждане на деца от 1 до 2-годишна възраст, са необходими около 96 млн. лв. годишно допълнителни средства по бюджета на Държавното обществено осигуряване.  

"Да помогнем на българските майки и семейства", призова бившият социален министър Георги Гьоков. Трябва не само да се записват социални ангажимент в програмата, а да се защитават с действия, обърна се той към "Продължаваме промяната-Демократична България“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови