Полицай задържа крадец, проникнал в храм

Кольо Димитров, мл. инспектор в група “КП” към РУ Руен навръх Стефановден е задържал и предал на поморийските полицаи 22-годишен криминално проявен мъж от Мездра,

който чрез взломяване на прозорец, проникнал в църковен храм “Света Параскева”, в поморийския квартал “Каменар”.

Действията по счупване на прозореца, осъществени в 08.20 ч. на 27 декември т.г., са забелязани от съпругата на полицая от група “Криминална полиция” към РУ Руен, която го алармирала за случващото се и въпреки, че не бил на работа, самотвержено се отзовал и задържал криминално проявения. 

След задържането позвънил в Районно управление - Поморие, като предал 22-годишният мъж от Мездра, опитал се да извърши взломна кражба от църковния храм. По случая е образувано бързо производство. 

Припомняме, че последния случай за кражба на събрани парични средства от кутия за дарения към манастира «Св. Георги» в Поморие е от 4 декември т.г. Тогава около 04.00 ч. 34-годишен криминално прявен и многократно осъждан за подобни кражби от църковни храмове и манастири помориец, който към настоящия момент е с прекъсната присъда «лишаване от свобода» от бургаския затвор за период от един месец /от 6 ноември до 6 декември т.г./., проникна в манастира, чрез взломяване катинара на входната врата на т.нар. «Аязмо» и след последващо взломяване на катинара на кутия за дарения отне събраната парична сума в размер на около 20 лева. 

В резултат на допълнителните полицейски действия бе констатирано, че помориецът е извършител и на опит за проникване в манастир «Св. Рождество Богородично», разположен в местността «Аязмото», осъществен около 01.40 ч. на 29 декември т.г.

Опитът е останал недовършен, тъй като се задействала СОТ алармата на манастира – въпреки това, игуменката на манастира констатирала повреждане на заключващия механизъм на входната врата на храма и на две от охранителните камери, монтирани в района на църковната обител /общата стойност на нанесената щета е в размер на около 500 лв./

Работата по случаите продължава от служители на ОДМВР – Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови