Как «френската безработица» източва НОИ?

Схемата “френска безработица” източва НОИ - според нея няколко дни работа в държава от ЕС, след това в страната ни може да  получиш максимално обезщетение за безработица. Социалната комисия в парламента вече направи заседание по темата. На първо четене се приеха допълнения в КСО.

“Длъжни са народните представители да приемат тези текстове. Повечето държави членки имат твърда сума като обезщетение за безработица и те нямат този проблем, който има България", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Според Христова системата за обезщетения е добра и отчита приноса на всеки. Обезщетението се изчислява на основа на дохода в последните две години от работата на човек.

Как действа схемата "френска безработица"?

Бившият социален министър обяснява, че има текст изключение като за нашия тип осигурителна система, който казва да се вземе предвид само дохода от последната работа на човека в страна член на ЕС. Ето защо много българи се възползват от това. За съжаление това се е превърнало в порочна практика.

“Хората работят няколко дни и подават документи. Статистиката показва, че повече хора взимат пълния размер на обезщетения - 60% от дохода, 107 лв. на ден. За 2023 г. са се възползвали 57 000 души - 517 млн. лв.", обясни Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че остава условието човекът да има поне 12 месеца осигурителен стаж, но 24 месеца назад ще се изчислява обезщетението за хората, които са работили в страни членки на ЕС, а сега са без работа.

"На места обезщетението минава над 2000 лв. - това влияе негативно на икономиката. Те се регистрират в бюрото по труда, но обикновено не желаят да започнат работа и провокират сивия сектор", отбеляза бившият социален министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови