Жельо Вардунски – амбициран да възроди крепостта Русокастрон /снимки/

Крепостта е историческо богатство, би довела до развитие на целия регион

„За Бургаска област крепостта Русокастрон е най-подходяща за възстановка – първо заради нейната важност, второ за това, че е свързана с едно голямо победно сражение“, заяви днес пред журналисти директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, който посети историческия обект.

Пресконференцията бе съвместно с кандидата за кмет на Община Камено Жельо Вардунски, който е подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок. На събитието взеха участие народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Йорданова, както и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ на община Камено.

Русокастрон или Русокастро е историческо селище на територията на днешното село Русокастро. Близо до крепостта се намира пещерата Русина дупка. Все още  популяризацията им е на много ниско ниво.

„Какво трябва да се направи от бъдещия кмет – трябва да намери пари, за да се завършат първо разкопките, защото не може да започне възстановяването в противен случай. Второ трябва да се изработи проект за пълна или частична реставрация. По европейски програми има отпуснати 300 млн.евро за следващия сезон, който е няколко години. Аз ще помогна с цялата интелектуална мощ на Националния исторически музей – да направят един проект, да го спечелят, да направят разкопки“, заяви проф. Божидар Димитров.

 

Ето какво каза депутатът Димитър Бойчев:

Тъй като почти нищо не правено в община Камено, може да се погледне откъм оптимистичната страна, че има накъде да се работи. И както каза Божидар Димитров – това място е уникално за културно-исторически туризъм. Още повече, потокът ще бъде много голям. Важно е да се направи проект, който да може да възстанови историята на това място. Аз заявявам отговорно, че с колегите ще помагаме по всякакъв начин. 

Ето какво заяви кандидатът за кмет Жельо Вардунски:

Винаги съм знаел, че тази крепост е едно богатство за нашата община и винаги съм се учудвал защо няма амбиции да се направят тези разкопки, да се търси финансиране. Защото освен, че е историческо богатство, това би довело и до развитие на целия регион.

Виждате – селата западат. Представяте ли си тук 500 хиляди билета скъсани, както е било през миналата година на крепостта в Белчин?

Защот нашата община изостава? Не случайно днес поканихме проф. Димитров и депутати от управляващата коалиция, които ме подкрепят. Нека и те да видят за какво богатство става въпрос и да ни подкрепят, защото бъда ли избран за кмет, имайте предвид, че това съм си го заложил като много важна точка в моето управление. Ще работим заедно с проф. Димитров, с директора на музея в Бургас, с всички възможни институции. По всякакъв начин, каквото зависи от мен ще съдействам, защото ние тази крепост трябва да я популяризираме и да си върнем историята.

Един път трябва да се направи, защото хората го посещават много и е много красиво. От тук се вижда до Средец, надолу – до Карнобат. И като пейзаж е красиво и е с голяма историческа стойност.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови